Tehnološka navodila za pridelavo fižola

Tehnološka navodila za pridelavo fižola

Zbornica svetuje, Rastlinska pridelava  | 
Tehnološka navodila za pridelavo fižola

Fižol je občutljiv na nizke temperature, zato ga običajno sejemo na prosto šele maja. Setev nizkega fižola, ki je toplotno manj zahteven, lahko opravimo konec aprila oziroma takrat, ko ima zemlja 8°C, in setve po potrebi zavarujemo z agrokopreno. A izkušnje kažejo, da so aprilske setve na prostem lahko bolj ogrožene ob vzniku. Kako se lotimo sajenja fižola, nam svetuje strokovna skupina za vrtnarstvo pri KGZS.

Domovina fižola (Phaseolus vulgaris L.) je Srednja in Južna Amerika, od koder so ga v 15. stoletju prinesli v Evropo. Že Rimljani so opisovali rastlino z imenom »phaseolus«, vendar se je izkazalo, da je šlo za rastlino iz rodu Vigna, doma iz jugovzhodne Azije. Z istim imenom so poimenovali novi fižol, ki se je sprva močno razširil v Franciji, od koder je prišel v naše kraje.

Fižol spada v družino metuljnic Fabaceae (Leguminosae), tako kot grah, soja, leča, čičerika, arašidi, bob, volčji bob, lucerna, grahor in triplat ter ostale rastline, skupaj 490 rodov in 12.000 vrst. V rod Phaseolus spadajo še turški fižol, lima fižol in ostrolistni fižol.

Več o pridelavi fižola lahko preberete TUKAJ.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Živinoreja , Govedoreja , Izobraževanje

Vabilo na demonstracijski projekt - živinoreja, govedoreja

06. 12. 2022 ob 08:00

KGZ Novo mesto

Vabimo vas na izvedbo demonstracijskega projekta v živinoreji Ocena kakovosti krme in izračunavanje krmnega obroka za govedo in prehrana krav molznic, organizirano v okviru Programa razvoja podeželja in podukrepa Podpora za demonstracijske aktivnosti in ukrepe informiranja.

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri