Svet KGZS ni potrdil predloga strateškega načrta

Svet KGZS ni potrdil predloga strateškega načrta

Sporočila za javnost, Kmetijske podpore  | 
Svet KGZS ni potrdil predloga strateškega načrta

KGZS vztraja pri dodatnih 380 milijonov evrov za kmetijstvo v prihodnjih  petih letih

Člani sveta Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) so danes na 3. izredni seji razpravljali o predlogu strateškega načrta skupne kmetijske politike za obdobje 2023 – 2027. Predlog so na seji predstavili minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek in njegovi sodelavci. Po nekajurni razpravi in pregledu pripomb, ki jih je KGZS zbrala v času javne razprave, so svetniki soglasno sprejeli sklep, da zbornica ne potrjuje Strateškega načrta SKP 2023 - 2027 v celoti, dokler se predstavniki zbornice ne sestanejo s predsednikom vlade in dogovorijo o zahtevanih sredstvih. Za razvoj slovenskega kmetijstva in podeželja je namreč treba nujno nameniti več sredstev za ukrepe programa razvoja podeželja. KGZS je že večkrat argumentirano zahtevala dodatna sredstva v višini 380 milijonov evrov in od tega ne odstopa.

Na KGZS tako menijo, da je treba kmetijska gospodarstva obravnavati kot celoto, saj sredstva, ki jih posamezno kmetijsko gospodarstvo pridobi iz naslova ukrepov kmetijske politike, močno vplivajo na finančni položaj. Težava pa je v tem, da strateški načrt vsebuje intervencije, kjer so znani zneski na ha, in intervencije, kjer ti zneski še niso znani. Prav tako niso znane vse kalkulacije, ki so osnova za izračun ukrepov. Zato zbornica zaradi odgovornosti do svojih članov ne more odločati o vseh predlaganih intervencijah, saj ni na voljo dovolj podatkov.

Zbrane pripombe, stališča in zahteve bo zbornica posredovala Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, da jih ta vključi v predlog strateškega načrta.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Rastlinska pridelava , Poljedelstvo , Zelenjadarstvo, zelišča in vrtnarstvo , Sadjarstvo , Vinogradništvo in vinarstvo

Vabilo na demonstracijski prikaz - avtomatizacija namakanja

12. 06. 2023 ob 07:00

Novo mesto

V okviru Izvedbe aktivnosti demonstracijskega projekta — primarna kmetijska proizvodnja, veterina in predelave živil na kmetijah, sklop NAMAKNJE. 

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.