Srečanje kmetijskih nevladnih organizacij z evropskim komisarjem za kmetijstvo

Srečanje kmetijskih nevladnih organizacij z evropskim komisarjem za kmetijstvo

 | 
Predstavnica kmetijskih organizacij Anja Fortuna

Predstavnica kmetijskih organizacij Anja Fortuna

V ponedeljek, 26.2.2024, so belgijski in drugi evropski kmeti ponovno protestirali v središču evropske četrti v Bruslju. Ob zasedanju kmetijskih ministrov pa so poleg protestnih zahtev svoje zahteve predstavile tudi različne evropske kmetijske organizacije. Med njimi tudi slovenske organizacije, ki so se strinjale s podanimi predlogi evropskih kmetov, dodali pa so še točke, ki so še posebej pomembne za slovenske kmete.

Ključne besede: evropski kmetje, protest, kmetijske organizacije, evropski komisar za kmetijstvo

S strani kmetov iz različnih evropskih držav je bila med drugim izpostavljena potrebna regulacija na področju volkov in drugih zveri ter regulacija laboratorijsko pridelanega mesa. Potreba po ustaviti uredbe EU o krčenju gozdov in trenutnem zakonu o spremljanju tal in gozdov, ki je v razpravi. Zaustaviti je potrebno vse trgovinske sporazume, ki negativno vplivajo na evropsko kmetijstvo. Dodali so, da je kljub prihajajočim evropskim volitvam pomembno, da se rešitve izvajajo hitro, a strateško. Potreben je namreč stalen proces za izboljšanje vloge kmetijstva v Evropi in ne le pred volitvami. Mladi kmetje potrebujejo boljšo perspektivo za kmetije naših staršev, ki so jih že prevzeli ali jih še želijo prevzeti.

Anja Fortuna iz Zveze slovenske podeželske mladine je predstavljala slovenske kmetijske organizacije pred evropskim komisarjem za kmetijstvo Januszem Wojciechowskem ter ministri za kmetijstvo Belgije, Madžarske in Poljske. Poleg strinjanja z ostalimi predlogi je poudarila predvsem pomembnost zavedanja, da je evropsko kmetijstvo izjemno raznoliko, zato je pomembno to raznolikost upoštevati in dejanske ukrepe prilagajati glede na potrebe določenega okolja. Izjemno pomembno je tudi, da se za vsakršna koli bremena, bodisi okoljska ali druga, zagotovi pravična denarna nadomestila, hkrati pa je potrebno konkretno zmanjšati birokratska bremena in zagotovitev pravične prehranske verige. Dodala je tudi, da je potrebno narediti korenit razmislek o tem, ali Natura 2000 še ustreza potrebam današnjega časa in to tudi spremeniti.

Med drugim je evropski komisar podal zagotovila, da se bo zmanjšala zaščita volkov in da EU ne bo finančno spodbujala pridelavo mesa v laboratorijih. Strinjal se je s tem, da nobena pravila, ki bodo v dodatno breme kmetov, ne smejo biti vzpostavljena brez finančnih nadomestil. Predstavil je tudi žalostno statistiko, da je v zadnjem desetletju v EU ugasnilo kar 10 milijonov kmetij širom Evrope. To nakazuje na dejstvo, da kljub vsemu govorjenju, kmetijstvo še vedno ostaja prepuščeno neizprosnim razmeram trga.

 

Kljub povedanemu s strani Evropskega komisarja za kmetijstvo Janusza Wojciechowskega, pa so se prisotni predstavniki kmetov strinjali, da konkretnih zadovoljivih sprememb ni na vidiku in da bo potrebno še naprej opozarjati na krizno situacijo evropskega kmetijstva. 

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Trženje in promocija

Podeželje v mestu Ljubljana 11. maj

11. 05. 2024 ob 08:00

Pogačarjev trg, Ljubljana

V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije dogodke Podeželje v mestu že od leta 2005 pripravljamo z željo, da se gospodarji kmetij predstavijo prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane. Sporočilnost ponudbe s kmetij, njen odnos do okolja in tradicije ter njena kulturna in družinska identiteta je to, kar zanima in ceni sodoben potrošnik. Vabimo k sodelovanju!