Spoštovane kmetice, kmetje, državljanke in državljani naše čudovite Slovenije!

Spoštovane kmetice, kmetje, državljanke in državljani naše čudovite Slovenije!

Delo organov KGZS, Sporočila za javnost, Stališča in pripombe, Obvestila za javnost, Kmetijstvo, Obvestila  | 
Spoštovane kmetice, kmetje, državljanke in državljani naše čudovite Slovenije!

Polni vtisov torkovega vseslovenskega protesta kmetov v Ljubljani, bi vam želeli izreči zahvalo. Ganjeni, hvaležni in ponosni smo bili, ko smo videli v kakšnem številu in s kakšnim odobravanjem ste podprli naš protest. Trg republike so preplavile slovenske zastave in lepe slovenske pesmi, domoljubje je velo iz slehernega izmed vas.

 

Ključne besede: protest kmetov, Sindikat kmetov Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zveza Slovenske podeželske mladine, Zveza kmetic Slovenije

 

Zahvala predsednika KGZS Romana Žvegliča

 

Zahvala kmetijskih organizacij

Na poti v Ljubljano so naše kmete na traktorjih spremljali bučni aplavzi podpore v križiščih, ob robu ceste, mahali in pozdravljali ste nas iz avtomobilov, pločnikov. Besede težko opišejo ponos in radost podpore, ki smo jih ob tem začutili. Kmetje smo začutili, da ste prepoznali našo povezanost in našo srčno željo spremeniti stvari na bolje.

Stiske, ki spremljajo kmete v zadnjih desetletjih, so postale prevelike in sedaj bije zadnja ura, ko še lahko kaj spremenimo na bolje. Vaša podpora nam je pokazala, da naš združeni in iskreni boj za preživetje slehernega Slovenca, ki mu želimo še naprej ponujati zdravo, domačo hrano, ni ostal neopažen. Iskrena zahvala gre še posebej našim kmetom, ki so si v času, ko je na kmetijah ogromno dela, vzeli čas in prišli s traktorji, transparenti in predstavili svojo stisko in podprli naš združeni boj za obstoj. Skupaj smo močnejši! Skupaj smo glasno in odločno povedali DOVOLJ JE!

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Sindikat kmetov Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, Zveza Slovenske podeželske mladine ter Zveza kmetic Slovenije vam na tem mestu izrekamo iskreno zahvalo! Hvala vam, da ste nas podprli tako številno in tako srčno.

Naš protest in naš boj pa se s torkom ni zaključil.

Včeraj smo na predsednico DZ RS mag. Urško Klakočar Zupančič, predsednika Vlade dr. Roberta Goloba, poslansko skupino Socialnih demokratov, poslanko mag. Meiro Hot, Ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana ter ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano lreno Šinko naslovili pismo. V njem smo znova poudarili, da so na protestu imeli možnost slišati stališča in poglede, ki so jih predstavili kmetje, in preden spet sedemo za pogajalsko mizo, od zgoraj navedenih zahtevamo sledeče:

  • Takojšen umik Uredbe o programu upravljanja območij Nature 2000.
  • Takojšen umik Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali, v delu, ki se nanaša na spremembo nadzora rejnih živali in daje tečajnikom iz nevladnih organizacij pooblastila veterinarskih inšpektorjev in kontrolorjev.

V kolikor to ne bo izpolnjeno, se ne bomo pogajali naprej, temveč bomo še stopnjevali protestne aktivnosti.

Nedopustno je, da dobimo gradivo, ki je samo literatura in pojasnila, zakaj je po njihovem stališču obstoječe stanje ustrezno. Zahtevamo predloge, ki vsebujejo uporabne in izvedljive rešitve, ki izhajajo iz že poslanih zahtev kmetov.

Predlogi o prehodnih obdobjih za nas niso sprejemljivi. Prav tako ne sprejemamo rešitev, kjer si Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano samo prizadeva z besedami, ne pride pa do dejanj.

Ne sprejemamo niti navedb Ministrstva za finance, ki se je na zahteve odzvalo s pojasnili, zakaj predlogov ne podpira.

Ministrstvo za naravne vire pa je poslalo predloge, ki predvidevajo nadaljevanje uredbe PUN, podalo pa ni niti rešitev za območja občutljivega trajnega travinja.

Zahtevamo, da umaknejo omenjena Zakon in Uredbo in da v roku 14 dni posamezni resorji pošljejo smiselne predloge za rešitev drugih zahtev, ki naj prispevajo k skupnemu cilju, to je prehranski varnosti Slovenije.

DOVOLJ JE!

Ljubljana, 27. april 2023

Sindikat kmetov Slovenije

Zadružna zveza Slovenije

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

Zveza Slovenske podeželske mladine

Zveza kmetic Slovenije

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki