Sporočilo s sejma Agritech: za dialog z več posluha in razuma

Sporočilo s sejma Agritech: za dialog z več posluha in razuma

Delo organov KGZS, Trženje in promocija, Gozdarstvo in lovstvo  | 
Direktor KGZS Janez Pirc na sejmu Agritech v Celju

Direktor KGZS Janez Pirc na sejmu Agritech v Celju

Tudi letos je bila zbornica zelo dejavna na sejmu Agritech v Celju

Na sejmu Agritech v Celju je ta konec tedna sodelovala tudi Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije.  Na odprtju sejma je bil prisoten tudi direktor KGZS Janez Pirc, ki je spomnil na težave slovenskih kmetov in nevzdržne razmere za kmetovanje zaradi omejevalne evropske politike. »Moramo nadaljevati dialog na strokovni ravni in izhodiščih, ki smo jih predstavili na lanskem protestu. Obljuba ministrice je, da se pogajanja nadaljujejo, a upamo, da z več posluha na drugi strani in pa razuma na evropskem parketu,« je še dodal Pirc.

Sicer pa je zbornica na sejmu predstavila svoje delovanje, svetovala obiskovalcem glede gradnje na živinorejskih kmetijah, kako mladi kmetje lahko pridejo do sredstev za investicije  in ostale naložbe iz Strateškega načrta 2023-2027 ter kako se pravilno lotiti vrtnarjenja. Ves čas sejma pa so obiskovalci sejma lahko poskusili in kupili dobrote, ki sta jih predstavljali turistični kmetiji Roštohar in Pri Filetu.

V soboto je zbornica skupaj z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije tudi soorganizirala dobro obiskano okroglo mizo o težavah, ki jih imajo kmetje zaradi omejitev z gospodarjenjem z gozdovi v zasebni lasti. Na njej so sodelujoči opozorili na nekaj tudi ustavno spornih rešitev v sedanjih uredbah, ki preprečujejo rabo gozda njihovim lastnikom. Skupna ugotovitev je bila, da je edina prava pot spoštovanje prava, a je za to potreben tudi posluh s strani pristojnih organov. Predsednik KGZS Roman Žveglič je pri tem obljubil vso pomoč tistim lastnikom, ki bodo želeli izterjati svoj pravice, tudi prek morebitne ustavne presoje trenutno veljavnih uredb.

Še nekaj slikovnih utrinkov s sejma

 

 

 

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki