Spomladanska oskrba žit

Spomladanska oskrba žit

JSKS, Zbornica svetuje, Poljedelstvo  | 
Spomladanska oskrba žit

Zakaj je tudi v ekološkem kmetovanju potrebna spomladanska oskrba žit? O tem, kako se lotimo dognojevanja in drugih ukrepov to pomlad, je nasvet pripravila mag. Martina Gomzi, terenska kmetijska svetovalka pri KGZS - Zavodu Maribor.

Prvi spomladanski ukrep ozimnih žit je običajno prvo dognojevanje z dušikom, ki ga odvisno od
vremenskih razmer opravimo konec februarja ali v začetku marca. Z dognojevanjem začnemo, ko se konča obdobje mirovanja in se začne spomladanska rast. Za žita velja, da je temperaturni prag za začetek spomladanske rasti pri temperaturah nad 4oC.
Kot veste, je rastlinam dostopna količina dušika v tleh odvisna od številnih dejavnikov. Velik vpliv imajo žetveni ostanki, gnojenje z organskimi gnojili in s tem povezana mineralizacija. Organska snov ali humus je pomembna zaloga dušika v tleh. V talni organski snovi je običajno vezanega več kot 90% dušika. Torej, več kot je v tleh humusa, večja je zaloga dušika v tleh. Vendar ves ta dušik rastlinam ni dostopen, ker je v rastlinam nedostopni obliki. Potrebna je mineralizacija, kar lahko pospešimo z ukrepom česanja.

Več o tem preberite TUKAJ.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Živinoreja , Govedoreja , Izobraževanje

Vabilo na demonstracijski projekt - živinoreja, govedoreja

06. 12. 2022 ob 08:00

KGZ Novo mesto

Vabimo vas na izvedbo demonstracijskega projekta v živinoreji Ocena kakovosti krme in izračunavanje krmnega obroka za govedo in prehrana krav molznic, organizirano v okviru Programa razvoja podeželja in podukrepa Podpora za demonstracijske aktivnosti in ukrepe informiranja.

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri