Slovenske izkušnje za srbsko podeželje

Slovenske izkušnje za srbsko podeželje

Izobraževanje, Dopolnilne dejavnosti  | 
Slovenske izkušnje za srbsko podeželje

Dobri rezultati projekta Razvoj ženskega podjetništva v kmetijstvu v JV Srbiji s slovensko pomočjo

»Veliko nam pomeni projekt slovenske Vlade in Karitasa, ker smo se žene preko njega opolnomočile, veliko smo se naučile in videle. To niso bila samo predavanja, dobile smo belo tehniko, gradbeni material, etikete, analize kvalitete naših izdelkov iz sadja in zelenjave ... Veliko nam pomeni tudi ta konferenca ob zaključevanju projekta in upamo, da nadaljujemo sodelovanje, tudi z občinami Kočevje in Razkrižje, ki smo jih obiskale v Sloveniji..." so bile besede Radice Babić, predsednice društva Korman iz občine Aleksinac, v času terenskega obiska s strani slovenskih partnerjev projekta »Razvoj ženskega podjetništva v kmetijstvu v JV Srbiji«.

Na konferenci, ki je potekala 25. maja v občini Knjaževac, kjer se poleg občine Aleksinac in Ražanj, odvijajo aktivnosti projekta za 62 kmečkih žensk, predelovalk sadja in zelenjave, so dobre prakse kmetijskih pridelovalcev iz Slovenije predstavile tudi predstavniki partnerske občine Kočevje, Razkrižje ter Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Na konferenco so bili povabljeni predstavniki vseh občin JV Srbije, da bi tudi druge občine v Srbiji začele s podobnimi praksami vključevanja razvoja ženskega podjetništva v kmetijstvu v svoje načrte in proračune.

Z nami je bil tudi direktor podjetja Talisman Tehnologija, ki je za projekt skupaj s timom izdelal inovativni pasterizator za pasterizacijo izdelkov iz sadja, zelenjave ... To je donacija podjetja Talisman k projektu. Uporabljale ga bodo ženske v Knjaževcu, kjer je občina odstopila in obnovila prostore za proizvodnjo linijo, da bo delo potekalo lažje in še kvalitetnejše. Direktor podjetja je v času obiska predstavil njihovo delo na konferenci, instaliral stroj v prostore v Knjaževcu in prenesel znanje o njegovi uporabi ...

Dogajanje tega obiska in rezultate projekta z izjavami žensk, ki so vključene v projekt, je v objektiv kamere ujel novinar Branko Vrabec. Njegovo reportažo si boste lahko ogledali v oddaji Ljudje in zemlja 19. junija na prvem programu RTV SLO.

S slovenskimi predstavniki smo se srečali tudi s predstavnikom Veleposlaništva Republike Slovenije v Beogradu in beograjskim nadškofom msgr. Stanislavom Hočevarjem, katerima smo predstavili namen obiska in skupno sodelovanje.

Ob zaključevanju triletnega projekta, ki je v skupni vrednosti preko 170.000 evrov, smo na Slovenski karitas veseli, da se je življenje vključenih žensk iz vseh treh občin spremenilo na bolje. Sedaj imajo boljše pogoje za delo, delajo kvalitetnejše proizvode, več zaslužijo, tudi v družini njihov glas več šteje ... Nasmeh na njihovih obrazih pa nam pove vse!

Iz srca hvala vsem partnerjem pri projektu in Ministrstvu za zunanje zadeve, da skupaj lahko naredimo nekaj velikega za bolj dostojno življenje teh žensk in njihovih družin.

______________________________________________________

Projekt, ki poteka v letih 2020 do oktobra 2022, sofinancira Ministrstvo za zunanje zadeve RS / Slovenian Ministry of Foreign Affairs, izvaja ga Slovenska karitas v partnerstvu s Caritas Beogradske nadbiskupije.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Rastlinska pridelava , Poljedelstvo , Zelenjadarstvo, zelišča in vrtnarstvo , Sadjarstvo , Vinogradništvo in vinarstvo

Vabilo na demonstracijski prikaz - avtomatizacija namakanja

12. 06. 2023 ob 07:00

Novo mesto

V okviru Izvedbe aktivnosti demonstracijskega projekta — primarna kmetijska proizvodnja, veterina in predelave živil na kmetijah, sklop NAMAKNJE. 

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.