Slovenska potica na poti do evropske zaščite

Slovenska potica na poti do evropske zaščite

JSKS, Zbornica svetuje, Trženje in promocija, Rastlinska pridelava, Dopolnilne dejavnosti  | 
Foto MKGP

Foto MKGP

Evropska komisija v uradnem listu EU-ja objavila vlogo za zaščito slovenske potice kot zajamčene tradicionalne posebnosti.

Ključne besede: Slovenska potica, zaščita

Pobudo za zaščito slovenske potice leta 2017 podale Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij in Obrtno podjetniška zbornica Slovenije, ko so na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vložile skupno vlogo za zaščito slovenske potice z zajamčeno tradicionalno posebnostjo.

Ministrstvo je v letu 2017 slovensko potico zaščitilo na nacionalnem nivoju in vlogo posredovalo komisiji za zaščito potice še na ravni EU-ja.

Zaščita z zajamčeno tradicionalno posebnostjo pomeni, da izdelava potice ni geografsko omejena, izdeluje se lahko kjer koli, vendar po predpisanem postopku, proizvajalci pa morajo za njeno izdelavo predhodno pridobiti certifikat neodvisnih kontrolnih organizacij.

Zaščitena potica je enotna tako po vrsti testa, nadevih kot tudi obliki. Pripravljena je s petimi tradicionalnimi nadevi - orehovim, orehovim z rozinami, rozinovim, pehtranovim ali pehtranovim s skuto. Pečena je v potičniku, ki zagotavlja edino pravo obliko potice, to je okrogla z luknjo v sredini, njen zunanji rob je gladek ali pokončno rebrast. Potresena je lahko s sladkorjem v prahu.

Objavo v uradnem listu EU, kjer je natančno opisan postopek priprave slovenske potice, najdete na povezavi TUKAJ.

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Poljedelstvo , Sadjarstvo , Vinogradništvo in vinarstvo

Vabljeni na Lombergarjeve dneve

01. 12. 2021 ob 09:00 - 03. 12. 2021 do 16:00

Zoom

Že tradicionalni tridnevni posvet bo letos brezplačen in bo potekal prek spleta

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri