Slovenija ne bo zverinjak

Slovenija ne bo zverinjak

Delo organov KGZS, Gozdarstvo in lovstvo  | 
Slovenija ne bo zverinjak

Na protestnem shodu postavili zahteve vladi, med drugim zahtevajo tudi odstop ministra za okolje in prostor

»Težave z zvermi niso več samo težave nas kmetov, temveč so postale težave celotnega podeželja in celotne Slovenije. Prednostna naloga države je, da vsem nam zagotovi varnost, da se ljudje na podeželju ne bodo več bali gibati in da ne bodo več živeli v strahu za živali, lastnino in življenje,« je predsednik KGZS Cvetko Zupančič omenil v svojem nagovoru zbrani množici na protestnem shodu, ki ga je 10. avgusta v Velikih Laščah organiziral Sindikat kmetov Slovenije.

Protest je podprla tudi Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, na njem pa so predstavili več zahtev:

  1. Zahtevamo, da se volkove s slovenskega podeželja odlovi ali opravi odstrel. Podpiramo, da se populacija ohrani v ograjenih kompleksih znotraj državnih gozdov.
  2. V Sindikatu kmetov Slovenije ne pristajamo na to, da bi morali zaradi zveri z mrežami in ograjami ograditi celotno slovensko podeželje. Tako kot smo kmetje dolžni poskrbeti, da naša živina ne dela škode sosedom, tako je država dolžna poskrbeti za svoje zveri, da ne delajo škode slovenskim kmetom.
  3. Zahtevamo, da se v okoljih, kjer so trenutno naseljene zveri, ljudem prizna nižja kakovost življenja z davčnimi olajšavami in razvojnimi spodbudami.
  4. Sindikat kmetov Slovenije bo naredil vse, da bo slovensko podeželje ostalo obdelano, poseljeno in da bo spet varno, saj bo le tako atraktivno za mlade, da bodo ostajali na podeželju. Tako bo slovensko podeželje lahko zagotavljalo, da bo Slovenija tudi v primeru kakršnihkoli izrednih razmer imela zadostno količino hrane. Kultivirano podeželje je eden od pogojev za uspešen razvoj turizma in prostor za kakovostno izkoriščanje prostega časa v naravi.
  5. Zaradi objektivne odgovornosti za sedanje stanje vsakodnevnih napadov volkov zahtevamo takojšen odstop pristojnega ministra za okolje in prostor  Simona Zajca.


Svojo podporo kmetom je izreklo veliko govorcev. Med drugim tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec, ki je obljubila, da se bo osebno in celotna vlada prizadevala za ustrezne pogoje za kmetovanje, saj podeželje predstavlja 80% slovenskega ozemlja.

Service credo.gallery_translatable does NOT exist!  

Nazaj

Prihajajoči dogodki