Slavnostna otvoritev 61. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra

Slavnostna otvoritev 61. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra

Živinoreja, Rastlinska pridelava, Dopolnilne dejavnosti, Gospodarjenje  | 
Borut Florjančič, predsednik ZZS; Tatjana Zagorc, GZS; Roman Žveglič, predsednik KGZS.

Borut Florjančič, predsednik ZZS; Tatjana Zagorc, GZS; Roman Žveglič, predsednik KGZS.

V Gornji Radgoni je potekala otvoritev 61. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejmu AGRA. Prireditev je slavnostno otvorila predsednica države Nataša Pirc Musar. Prvi dan največjega kmetijskega sejema v Sloveniji so obiskali številni politiki, strokovnjaki, predsedniki kmetijskih organizacij in predstavniki Indije, ki je letos država partnerica sejma.

Ključne besede: Agra, ujme, poplava, otvoritev

Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec je poudaril, da je sejem Agra vključen v letošnja prizadevanja za reševanje svetovnih težav, tudi zato je letos država partnerica Indija. Županja Gornje Radgone Urška Mauko Tuš je dejala, da sejem Agra sooblikuje smernice kmetijske politike v naši državi. Ima pomembno vlogo pri informiranju, spremljanju novosti in širjenju znanja za kmetovalce. Slovenija je po mnenju Erjavca majhen ekološki otok, ki je potegnjena v vrtinec globalnih sprememb, kar dokazujejo zadnje katastrofalne poplave. »Ali se bo po tem kaj spremenilo, bo odvisno od tega, ali smo res pripravljeni kaj spremeniti,« je povedal. Slavnostna govornica predsednica države Nataša Pirc Musar je sejmu čestitala za dolgoletno tradicijo, predano delo in vizijo. Praznik zemlje, stroke, posla in srca krepi ugled slovenskega kmetijstva v svetu in našim kmetom ponuja okno v svet in nove priložnosti za sodelovanje, je povedala. Tudi Pirc Musarjeva se je dotaknila dejstva, da sejem poteka vzporedno s sanacijo največjih in najbolj katastrofalnih poplav v Sloveniji: »To pomeni, da bomo tudi mi morali spremeniti naše navade. Kmetijstvo ni zaviralec sprememb, zato verjamem v vodilno vlogo kmetov in kmetic pri spremembah na bolje.« Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je povedala, da bodo prve ocene škode znane prvega septembra: »Vseh izgub ni mogoče zapisati v denarju. Nepredstavljivo je, da so nekatere kmetije ostale brez hiš, živali, zemljišč ali pa so ta bila močno poškodovana,« je dodala. Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Roman Žveglič je ob tem poudaril, da kmetov ne gre kriviti za posledice podnebnih sprememb: »Kmetje smo vseskozi upoštevali stroko. Na podlagi stroke, dela kmetijskih svetovalcev in kmetov, smo v Sloveniji  ohranili pitno vodo. Ne pričakujemo tega, da bodo dejali, da na slovensko podeželje ne paše krava, prašič ali kura, ker to je tako, kot bi rekli, da riba ne paše v vodo.« KGZS ima na sejmu Agra razstavni prostor v hali B. Na njem bo predstavila svoje delovanje in pomen v slovenskem kmetijstvu. Pod okriljem KGZS so svoj prostor poleg osmih kmetijsko gozdarskih zavodov pri KGZS dobila tudi številna združenja, zveze in društva, ki s svojim delovanjem pomembno prispevajo k ohranitvi in razvoju slovenskega podeželja. Rdeča nit letošnje predstavitve je SKUPAJ SMO MOČNEJŠI.

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Poljedelstvo

Prikaz in predavanja - kombinirane setve različnih vrst rastlin in novi tipi pridelave silaž kot krmne baze za prežvekovalce,

08. 04. 2024 ob 09:00

Gostilni Urška, Plitvica 10A, 9253 Apače

Vabimo vas na brezplačno strokovno predavanje in ogled dobre prakse s področja POLJEDELSTVA – KOMBINIRANE SETVE RAZLIČNIH VRST RASTLIN IN NOVI TIPI PRIDELAVE SILAŽ KOT KRMNE BAZE ZA PREŽVEKOVALCE,  ki je organizirano v okviru Programa razvoja podeželja, pod ukrep Podpora za demonstracijske aktivnosti in ukrepe informiranja.