Sklenjen dogovor kmetov in mlinarjev glede letošnje cene pšenice

Sklenjen dogovor kmetov in mlinarjev glede letošnje cene pšenice

Poljedelstvo, Predelava živil rastlinskega izvora, Gospodarjenje  | 
Sklenjen dogovor kmetov in mlinarjev glede letošnje cene pšenice

Slovenski kmetje in mlinarji so se včeraj dogovorili o letošnjih cenah pšenice. Za najboljši premijski razred pšenice bodo pridelovalci dobili 185 evrov za tono, za razred A175 evrov. Med 155 in 165 evri bo cena za pšenico kakovosti B1, za B2 pa med 150 in 155 evri. Krmna pšenica ima ceno 140 evrov za tono.

 

 

 

 

 

Pri letošnjih pogajanjih o odkupnih cenah pšenice med pridelovalci in mlinarji sta s strani Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije sodelovala direktor KGZS Zavoda Murska Sobota Franc Režonja in predsednik območne enote KGZS Murska Sobota Franc Küčan. Nad dogovorom nihče ni pretirano navdušen, a tudi pretirano razočaran ne.

»V Sloveniji se pridelava pšenice zmanjšuje, v zadnjem letu se je zmanjšala s 43.000 na 28.000 hektarjev. Za pridelovalce je vse bolj ugodna pridelava pivovarskega ječmena, ki dosega višjo ceno,« opozarja Küčan na pomen primerne odkupne cene. »Glede na neto prihodek je alternativa v pridelavi pivovarskega ječmena ugodnejša. Izračunali smo, da dobi kmet za šest ton pšenice razreda B1 990 evrov, za šest ton očiščenega pivovarskega ječmena pa 1150 evrov. Če se bodo kmetje odločali glede na prihodek se bojim, da bomo pšenico v Sloveniji naslednje leto pridelovali na precej manjših površinah.«

Küčan prav tako upa, da bo do naslednje leto tudi žitni sektor vstopil v shemo izbrane kakovosti. »Tako se bomo lahko pogovarjali o pšenici v izbrani kakovosti, kjer bomo v verigi preskrbe s hrano skupaj dosegali boljšo ceno pekovskih izdelkov in posledično pogačo razdelili bolj enakomerno.«

Včeraj je bil tako soglasno potrjen dogovor, da bodo letos kmetje za pšenico najvišjega razreda premium, ki ima 15 ali več odstotkov beljakovin, dobili 185 evrov za tono. Za tono pšenice razreda A bodo dobili 175 evrov, medtem ko ceno za pšenico v razredih B1 in B2 določajo v intervalih, in sicer je ceno pšenice razreda B1 določena cena od 155 do 165 evrov za tono, za pšenico razreda B2 pa od 150 do 155 evrov za tono. Cena krmne pšenice-razreda C znaša 140 evrov za tono.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Živinoreja , Govedoreja , Izobraževanje

Vabilo na demonstracijski projekt - živinoreja, govedoreja

06. 12. 2022 ob 08:00

KGZ Novo mesto

Vabimo vas na izvedbo demonstracijskega projekta v živinoreji Ocena kakovosti krme in izračunavanje krmnega obroka za govedo in prehrana krav molznic, organizirano v okviru Programa razvoja podeželja in podukrepa Podpora za demonstracijske aktivnosti in ukrepe informiranja.

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri