Sirarske zgodbe in letni občni zbor Združenja kmečkih sirarjev Slovenije

Sirarske zgodbe in letni občni zbor Združenja kmečkih sirarjev Slovenije

Kmetijstvo in okolje, Prireja mleka, Predelava živil živalskega izvora, Trženje in promocija, Živinoreja, Dopolnilne dejavnosti  | 
Sirarske zgodbe in letni občni zbor Združenja kmečkih sirarjev Slovenije
Na turistični kmetiji Hudičevec na Razdrtem je 21. januarja potekal redni občni zbor Združenja kmečkih sirarjev Slovenije. Pred občnim zborom so, kot vsako leto, zbrani člani združenja obiskali sirarno enega izmed njihovih članov. Tokrat sirarno Golden ring nad Colom, kjer nastajajo prav posebni siri v zelo posebni mikroklimi. Na dogodku je sodeloval direktor Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Janez Pirc. V svojem nagovoru je poudaril pomen sodelovanja in skupno delo, ki bo prineslo rezultate tudi v času, ko stanje zaradi vremenskih ujm ter nasploh težav na političnem parketu ni najboljše.

Ključne besede: Slovenija, združenje, sirarstvo, občni zbor

Objavljamo sporočilo za medije Združenja Kmečkih sirarjev Slovenije:

V nedeljo, 21. januarja 2024, je pod Nanosom potekal občni zbor Združenja kmečkih sirarjev Slovenije (ZKSS). Člani ZKSS vsako leto pred občnim zborom obiščejo eno od bližnjih sirarn. Tokrat je to bila sirarna 'Golden ring', ki se nahaja v vasi Kovk nad Colom. David Ličen in Kristjan Vidmar sta zbranim članom ZKSS prestavila zanimivo zgodbo o začetku njune sirarske poti in razlogih zanjo. S sirarstvom sta se začela ukvarjati zato, da bi zagotovila sire za njun penzion Sinji vrh. A ne »klasičnih« sirov, kot sta poudarila. Odločila sta se za predelavo surovega kravjega mleka iz planin v sire s plesnijo, sire pa zorita v zapuščenih italijanskih podzemnih tunelih, zgrajenih na začetku prejšnjega stoletja. Tu siri zorijo v popolni temi, ob stalni temperaturi in visoki vlažnosti zraka. Ta posebna mikroklima daje sirom svojstven okus, lahko bi rekli celo neponovljiv od ene do druge serije.

Po pogovoru s sirarjema in degustaciji njunih sirov so se člani ZKSS odpeljali v dolino, na turistično kmetijo Hudičevec na Razdrtem. Občni zbor je pričel predsednik združenja Milan Brence s pozdravnim nagovorom. Članom se je zahvalil za podporo ob praznovanju 25. obletnice s Pogovori ob siru na petih sirarnah in spremljajočimi dogodki, ki so se odvijali na bližnjih kmetijah. Z dogodkom Pogovori ob siru, ki so potekali na gorenjski planini, v bližini Ljubljane, na Solčavskem, na Krasu in v Beli krajini, so predstavili večplastni pomen ohranjanja kmečkega sirarstva – etnološki, prehranski, okoljski, kulturni in socialni.

Po povzetku in predstavitvi učinka tako obeležene 25. obletnice ZKSS je predsednik predal besedo gostoma s Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in KGZS – Zavoda Ptuj. Direktor KGZS Janez Pirc se je sirarjem zahvalil, da ohranjajo in razvijajo tradicijo predelave mleka v pristne domače sire. Ob tem je poudaril, da je v teh časih, ki jih zaznamujejo tako vremenske neprilike, kot nestabilno politično okolje, toliko bolj pomembno sodelovanje in skupno delo v dobro vseh. Peter Pribožič, vodja Oddelka za kmetijsko svetovanje na KGZS – Zavodu Ptuj je spomnil, da je zgodovina sodelovanja ptujskega Kmetijsko gozdarskega zavoda in sirarjev dolga in je obrodila veliko plodov ter botrovala zagonu številni sirarn. Zbranim članom ZKSS se je zahvalil za vse, kar so naredili in še delajo za promocijo kmečkega sirarstva ter jih povabil na Festival Dobrote slovenskih kmetij in mednarodni letni posvet Tumpejevi dnevi. Obenem je tudi opomnil, da so na zavodu odprli prenovljeno učno sirarno, kje je možna organizacija sirarskih tečajev.

Sledili sta še predstavitvi poročila za leto 2023 in načrt dela za let 2024. Pri čemer je vodstvo združenja izpostavilo strokovni posvet o senzoriki mlečnih izdelkov, ki bo potekal 7. oktobra 2024 in četrti Festival slovenskih sirov 8. oktobra 2024 na Brdu pri Kranju. Glede načrtovanih izobraževanj pa so izpostavili tečaj sirarstva, tečaj uporabe evropskih smernic dobre higienske prakse in strokovno ekskurzijo, ki bo jeseni na Norveškem.

Več informacij: Lucija Gartner, 041 205 182 ali kmecki.sirar@gmail.com

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Trženje in promocija

Podeželje v mestu Ljubljana 11. maj

11. 05. 2024 ob 08:00

Pogačarjev trg, Ljubljana

V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije dogodke Podeželje v mestu že od leta 2005 pripravljamo z željo, da se gospodarji kmetij predstavijo prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane. Sporočilnost ponudbe s kmetij, njen odnos do okolja in tradicije ter njena kulturna in družinska identiteta je to, kar zanima in ceni sodoben potrošnik. Vabimo k sodelovanju!