Še vedno brez podaljšanja obdobja za gnojenje

Še vedno brez podaljšanja obdobja za gnojenje

Kmetijstvo in okolje, Travništvo, pašništvo in pridelava krme, Rastlinska pridelava  | 
MKGP ni podaljšalo roka za gnojenje, zato morate to opraviti do 15. novembra.

MKGP ni podaljšalo roka za gnojenje, zato morate to opraviti do 15. novembra.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je že drugič zavrnilo pobudo KGZS za podaljšanje dovoljenega obdobja gnojenja s tekočimi organskimi gnojili zaradi obilnega deževja v letošnji jeseni. Na KGZS iščemo rešitve.

KGZS je na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) v začetku novembra poslalo pobudo za podaljšanje dovoljenega obdobja gnojenja s tekočimi organskimi gnojili zaradi obilnega deževja to jesen. V naši pobudi smo opozorili na to, da so obilne padavine v zadnjem tednu oktobra in v začetku novembra povzročile veliko razmočenost tal, kar zelo otežuje ali onemogoča razvoz tekočih organskih gnojil na kmetijske površine. Posledično kmetje ne bodo mogli pravočasno, to je v zakonsko določenem obdobju, razvoziti vseh nujnih količin tekočih organskih gnojil. Glede na to je KGZS predlagala, da se v nekaterih občinah podaljša ta rok do 15. decembra letos.

MKGP je našo pobudo zavrnilo na podlagi poročila Agencije RS za okolje (ARSO), ki meni, da je obdobje 10 dni prekratko za ugotavljanje klimatoloških odstopanj. Pri upoštevanju podatkov za enomesečno obdobje (od 10. oktobra do 10. novembra) so zaradi suhega vremena v oktobru količine padavin zelo malo ali sploh niso presegle dolgoletnega povprečja. Zato kljub napovedanim dodatnim padavinam MKGP ugotavlja, da v teh primerih ni šlo za nepredvidene ali izjemne okoliščine zaradi poplav in so pobudo KGZS zavrnili. Z drugimi besedami, upoštevati je treba dosedanji rok, in sicer je treba gnojenje s tekočimi organskimi gnojili opraviti do 15. novembra.

KGZS je takoj po prejemu tega odgovora še enkrat pozvala ministrstvo k razmisleku in upamo, da bodo upoštevali dejansko stanje ter prestavili zakonski rok. Tudi na ta poziv smo dobili negativen odgovor.

Ta težava je bila 21. novembra na seji sveta KGZS  predstavljena ministru za okolje in prostor, ministrici za kmetijstvo in državnemu sekretarju na MKGP. Po njihovih odgovorih na podlagi uredbe in podatkov ARSO obdobja gnojenja ne morejo podaljšati.

Na KGZS še naprej iščemo možnosti, da bi se našla rešitev za nastalo situacijo.

Celotni odgovor MKGP si lahko preberete TUKAJ mnenje ARSO pa  TUKAJ

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Trženje in promocija

Podeželje v mestu Ljubljana 11. maj

11. 05. 2024 ob 08:00

Pogačarjev trg, Ljubljana

V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije dogodke Podeželje v mestu že od leta 2005 pripravljamo z željo, da se gospodarji kmetij predstavijo prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane. Sporočilnost ponudbe s kmetij, njen odnos do okolja in tradicije ter njena kulturna in družinska identiteta je to, kar zanima in ceni sodoben potrošnik. Vabimo k sodelovanju!