Rok za prijavo do konca leta

Rok za prijavo do konca leta

Ekološko kmetijstvo, Kmetijstvo, Ekološko kmetijstvo  | 
vir: MKGP

vir: MKGP

Ob koncu tekočega leta, najkasneje do 31. decembra, je treba obnoviti prijavo v ekološko kmetovanje ali v primeru novega vstopa v ekološko kmetovanje oddati prvo prijavo. Pogoj pravočasne vključitve je tudi eden od osnovnih pogojev za črpanje sredstev iz ukrepa EK iz PRP.

Ključne besede: vstop v ekološko kmetovanje, podaljšanje obveznost

Čeprav EU zakonodaja, ki bo urejala izvajanje ukrepov PRP 2014–2020 pri prehodu iz obstoječega v novo programsko obdobje (t.i. tranzicijska uredba), še ni sprejeta, boste ekološki pridelovalci zaključene petletne obveznosti za ukrep ekološko kmetovanje (ukrep EK) v letu 2021 predvidoma lahko podaljšati za eno leto. Če ste zaključene petletne obveznosti za eno leto podaljšali že v letu 2020, pa jih boste v letu 2021 predvidoma lahko podaljšali še za eno leto.

Prav tako vas vabimo, da v letu 2021 v ukrep EK vstopite na novo, saj na ta način podpirate in promovirate izvajanje ekološkega kmetovanja v Sloveniji, ki mu tudi ministrstvo namenja posebno pozornost.

Zato vse ekološke pridelovalce oziroma predelovalce, ki želite pridobiti finančno podporo za leto 2021 v okviru Programa razvoja podeželja za ukrep EK, pozivamo k prijavi oziroma obnovi prijave v kontrolo ekološkega kmetovanja najpozneje do 31. decembra 2020 pri eni izmed pooblaščenih organizacij za kontrolo in certificiranje kmetijskih pridelkov ali živil v Sloveniji, ki jih najdete na povezavi: https://www.gov.si/teme/ekoloska-pridelava/.

V kolikor se prvič prijavljate ali pa obnavljate prijavo, vam lahko s svetovanjem pri pravilnem izpolnjevanju obrazcev pri prijavi v kontrolo ekološkega kmetovanja pomagajo kmetijski svetovalci.

Če ste v dilemi, ali vstopiti v ekološko kmetovanje ali ne, pa se ravno tako lahko obrnete na vašega območnega kmetijskega svetovalca, ki vam bo svetoval, sicer pa je možnost tudi ta, da vas na vaši kmetiji obiščemo in konkretno svetujemo glede preusmeritve za vašo kmetijo.

Republika Slovenija podpira ekološko kmetovanje prek ukrepa Ekološko kmetovanje v okviru PRP 2014-2020.

 

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki