Prvi ogledi posledic škod po pozebi

Prvi ogledi posledic škod po pozebi

Sporočila za javnost, Rastlinska pridelava  | 
Prvi ogledi posledic škod po pozebi

Vodstvo KGZS si je skupaj z ministrstvom in predstavniki občin ogledalo posledice škode nedavne pozebe

Vodstvo Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (predsednik Roman Žveglič in direktor Janez Pirc s sodelavci) si je skupaj z ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jožetom Podgorškom včeraj ogledalo posledice nedavne pozebe. Obiskali so Dolenjsko, in sicer občino Trebnje, kjer so si ogledali sadjarsko kmetijo, v pogovoru s predstavniki občine pa so razpravljali tudi o ukrepih za odpravo posledic te ujme.

Na KGZS pozdravljamo odločitev ministrstva, da bo predlagalo uradno oceno škode, saj je to tudi pogoj, da bi lahko posamezna kmetijska gospodarstva uveljavljala škodni dogodek za odpravo plačila invalidskega in pokojninskega zavarovanja. Prav tako podpiramo idejo ministra o interventnem zakonu, kar smo na KGZS predlagali že prejšnji teden. Smo pa na zbornici tudi pripravljeni sodelovati pri iskanju sistemskih rešitev za povečanje odpornosti kmetijskih gospodarstev za takšne primere ter povečanju naložb v opremo za prilagajanje na podnebne spremembe.

Sicer pa vsem prizadetim ob tej pozebi svetujemo, da se glede škode obrnejo na najbližjega kmetijskega svetovalca, ki vam bo tudi pojasnil nadaljnji postopek. Omenimo le to, da se prijava o škodi po pozebi pošlje na občinski urad. Za priznanje zmanjšanja oziroma odpisa prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je na pristojni finančni urad treba vložiti zahtevek za zmanjšanje oziroma odpis prispevkov, in sicer v roku 15 dni od nastanka škode. Zahtevek se lahko vloži  elektronsko prek storitev elektronskega poslovanja FURS eDavki kot lastni dokument, osebno ali po pošti, in sicer na finančni urad, kjer je davčni zavezanec vpisan v davčni register.

O tem, kako vložiti zahtevek za zmanjšanje prispevkov, si lahko več preberete na naši spletni strani TUKAJ.

Nazaj

Prihajajoči dogodki