Protest kmetov zamrznjen

Protest kmetov zamrznjen

Ekološko kmetijstvo, JSKS, Delo organov KGZS, Živinoreja, Rastlinska pridelava, Gozdarstvo in lovstvo, Gospodarjenje, Obvestila za javnost, Kmetijstvo, Obvestila  | 
Vseslovenski opozorilni shod kmetov

Vseslovenski opozorilni shod kmetov

Predstavniki nevladnih organizacij s področja kmetijstva, med njimi tudi Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS), so se na včerajšnjem sestanku s predsednikom vlade Robertom Golobom dogovorili, da bodo ustanovili delovno skupino, ki se bo pogajala o odprtih vprašanjih, zato je Sindikat kmetov Slovenije protest začasno zamrznil.

Ključne besede: protest, vlada, zahteve, okoljske omejitve

Delovna skupina, ki se bo sestajala vsak teden, bo pregledala 15 zahtev, ki so jih kmetje izrazili na vseslovenskem opozorilnem protestnem shodu, ki je potekal 24. marca.  Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved je povedal, da bodo sindikalne aktivnosti nadaljevali, če ne bo napredka: "Protest smo zamrznili za tri tedne." Predsednik KGZS Roman Žveglič je po sestanku povedal, da gredo stvari v pravo smer: »Mi danes nismo prišli po milijone, ampak smo prišli po svojo pravico do kmetovanja.«

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je dejala, da so izpostavili veliko tem in da bodo pogovore nadaljevali v zelo kratkem času, ko bodo preverili tudi, kaj so že naredili. O rešitvah še ni želela podrobneje govoriti. "Stvari morajo dozoreti, mora se jih tudi konkretno opredeliti," je pojasnila. 

Na včerajšnjem sestanku so kmetje sicer že dobili zagotovilo, da davka na nepremičnine ne bo, katastrski dohodek se bo zaradi suše zmanjšal za 50 odstotkov za naslednje leto, plačila za območja z omejenimi dejavniki kmetovanja pa prihodnje leto ne bodo obdavčena.

Za kmete so med trenutno najbolj spornimi okoljski ukrepi, ki jih prinaša evropska direktiva. Med drugim zahtevajo, naj nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja. Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je glede upravljanja območij Natura 2000 dejal, da so prišli do usmeritev, ki bodo na kratek rok, v letu 2023, prinesle zbližanja stališč s kmeti, in rešitev, ki ne bodo posegale v kmetijske prakse, ki v tem trenutku na teh območjih že obstajajo. Glede težav zaradi divjadi in zveri pa so se dogovorili za oblikovanje strokovne delovne skupine in širše oblikovane delovne skupine.

Nazaj

Prihajajoči dogodki