Prodaja okrasnih sadik in rastlin dovoljena!

Prodaja okrasnih sadik in rastlin dovoljena!

JSKS, Zbornica svetuje, Sporočila za javnost, Zelenjadarstvo, zelišča in vrtnarstvo, Trženje in promocija, Rastlinska pridelava, Dopolnilne dejavnosti, Gospodarjenje  | 
Foto Pexels

Foto Pexels

Sporočamo, da so bile aktivnosti vseh, tudi Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in naših članov, pri reševanju problema prodaje sadik okrasnih rastlin, uspešne.

Prodaja okrasnih sadik in rastlin je od 3. aprila naprej dovoljena. Po novem so odprte vrtnarije, cvetličarne in drevesnice.

Ključne besede: Okrasne rastline, sadike, prodaja v času epidemije

Vlada RS je sprejela Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Dogovorjene so spremembe, po katerih so lahko odprte vrtnarije, cvetličarne in drevesnice.

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije pozdravljamo nov Odlok in razumevanje Vlade RS o nujnosti spremembe, ki bo vsaj delno zmanjšala težko situacijo, v kateri so se znašli vrtnarji. Vrtnarije imajo v spomladanskem času, poleg sadik zelenjave in sadnega drevja, vzgojene tudi sadike okrasnih rastlin, ki so prav tako vezane na sezonsko prodajo. V primeru omejevanja prodaje bi le-te propadle.

Pri tem Vlada RS opozarja, da je potrebno upoštevati namen Odloka, ki je v veljavi izključno in v prvi vrsti zato, da se čim bolj zavaruje zdravje in življenje ljudi v boju z epidemijo virusne okužbe COVID-19. Zato je tudi nujna dosledna uporaba tako zaščitne opreme (maske, rokavice...), kot upoštevanje ohranjanja varne razdalje do drugih oseb.

V zvezi z obiski vrtnarij, drevesnic in cvetličarn je treba dosledno upoštevati, da če te storitve niso zagotovljene v občini prebivališča, je dostop dovoljen v drugo občino, vendar le do najbližje dostopne storitve po javni cesti ali javni poti.

Prepoved obratovanja ob nedeljah velja za vse prodajalne, razen lekarn in bencinskih servisov, torej tudi za tiste, ki lahko sicer svobodno določijo obratovalni čas.

Dodana je še izjema glede minimalnega odpiralnega časa za srednja in velika podjetja, ki so pred epidemijo obratovala manj kot 10 ur. Tukaj gre za majhne prodajalne izven mest, s katerimi upravljajo srednja in velika podjetja, ki so bila prisiljena v podaljševanje obratovalnega časa.

Odlok začne veljati 3. aprila 2020.

Nazaj

Prihajajoči dogodki