Priprave na protest ostajajo

Priprave na protest ostajajo

Delo organov KGZS  | 
Priprave na protest ostajajo
Predstavniki kmetijskih organizacij so na sestanku pri kmetijski ministrici Mateji Čalušić dobili predloge rešitev sedmih prioritetnih zahtev, na katere bodo odgovorili v ponedeljek. Priprave na morebiten torkov protest so kljub temu v teku.

Ključne besede: protest, protestne zahteve, kmetijske organizacije.

Kmetijske organizacije so se sestale z ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Matejo Čalušić, ministrom za naravne vire in prostor Jožetom Novakom in državno sekretarko na ministrstvu za finance Katjo Božič. Sestanek je potekal po tem, ko so kmetijske organizacije do danes postavile rok za razrešitev sedmih prioritetnih protestnih zahtev. Kmetijska ministrica Mateja Čalušić je predstavila predloge njihovih rešitev, na katere se bodo kmetijske organizacije odzvale do ponedeljka. »Na današnjem sestanku smo predstavili, kar smo se medresorsko in kot vlada uskladili glede vseh sedmih zahtev. Nekatere so v realizaciji, nekatere se bodo skozi čas realizirale,« je povedala Čalušić.

Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije je ob tem dejal,  da kmetijske organizacije danes ne morejo dati jasnega odgovora na predloge ministrice, saj jih je pregledati s strani strokovnih služb in organov kmetijskih organizacij.

Pri nekaterih zahtevah so prek pogajanj z ministrico uspeli zbližati stališča: »Pri kmetijsko okoljskih ukrepih, protokolu glede umeščanja infrastrukture na kmetijska zemljišča, ne le na vodnih zadrževalnikih, ampak tudi pri cestah in ostalih dejavnostih, tu smo skoraj čisto skupaj,« je povedal Žveglič. Niso pa zadovoljni glede predloga rešitev pri plačilih za gozdne ceste ter izvzetja OMD plačil iz obdavčitve: »Imamo le zagotovilo, da Ministrstvo za finance meni, da je to lahko okoljsko in podnebno plačilo in da bodo glede tega še tekli pogovori,« je še dodal.

Kmetijske organizacije bodo preučile predloge rešitev in prihodnji ponedeljek sporočile, ali bodo napovedan protest, ki so ga napovedale za prihodnji torek, 19. 3., tudi izpeljale.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Trženje in promocija

Podeželje v mestu Ljubljana 11. maj

11. 05. 2024 ob 08:00

Pogačarjev trg, Ljubljana

V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije dogodke Podeželje v mestu že od leta 2005 pripravljamo z željo, da se gospodarji kmetij predstavijo prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane. Sporočilnost ponudbe s kmetij, njen odnos do okolja in tradicije ter njena kulturna in družinska identiteta je to, kar zanima in ceni sodoben potrošnik. Vabimo k sodelovanju!