Priporočilo Zagovornika načela enakosti glede ambulant za neopredeljene

Priporočilo Zagovornika načela enakosti glede ambulant za neopredeljene

Zbornica svetuje, Zaposlitev in sociala, Gospodarjenje  | 
Foto Pexels

Foto Pexels

Zagovornik načela enakosti se je v okviru svoje pristojnosti spremljanja položaja na področju varstva pred diskriminacijo osredotočil tudi na položaj delavcev migrantov, ki so obvezno zdravstveno zavarovani, vendar so brez izbranega osebnega zdravnika.

Ključne besede: Zagovornik načel enakosti, delavci, migranti, zdravstveno zavarovanje

Delodajalcem priporoča, da na preprost in razumljiv način obveščajo delavce o pravicah in možnostih zdravstvene oskrbe v ambulantah za zavarovane ljudi brez izbranega osebnega zdravnika, tako imenovanih ambulantah za neopredeljene. To naj omogočijo tudi v jezikih, ki jih delavci razumejo, in v čimbolj dostopnih oblikah.

Celotno priporočilo objavljamo TUKAJ.

Ministrstvo za zdravje RS v sporočilu za javnost pojasnjuje, da ambulante za neopredeljene predstavljajo začasen ukrep, na podlagi katerega se zavarovana oseba, ki je stara nad 19 let in nima izbranega osebnega zdravnika v splošni dejavnosti, potrebuje pa zdravstvene storitve ali druge pravice kot "bolniški stalež", recept za zdravilo, naročilnico za medicinski pripomoček, lahko zglasi v tej ambulanti.

Praviloma se zavarovana oseba zglasi v ambulanti za neopredeljene v tistem Zdravstvenem domu, kjer je imela izbranega osebnega zdravnika, saj je tam tudi vsa njena zdravstvena dokumentacija. Dodajajo, da se za termin v ambulanti zavarovana oseba lahko naroči elektronsko, prek elektronske pošte ali spletnih strani javnega zavoda, telefonsko ali osebno. Ko bo prvič uveljavljala omenjene storitve, bo hkrati podpisala tudi ustrezno listino o izbiri te ambulante (in ne tudi zdravnika).

Celotno sporočilo Ministrstva za zdravje je objavljeno TUKAJ, kjer je mogoče najti tudi seznam izvajalcev, v okviru katerih delujejo tovrstne ambulante.

Nazaj

Prihajajoči dogodki