Priporočila pred in po pozebi

Priporočila pred in po pozebi

Zbornica svetuje, Sadjarstvo  | 
Priporočila pred in po pozebi

Kako vsaj delno omiliti ali preprečiti škodo v sadovnjakih ob napovedani zmrzali

Na podlagi izkušenj iz prejšnjih let so kmetijski svetovalci in Javna služba za sadjarstvo pripravili kar nekaj nasvetov, kako se pripraviti na napovedano zmrzal in kako po njej delno omiliti škodo, ki bi jo povzročile nizke temperature v tem času.

Tako pri jablanah in hruškah priporočajo škropljenje s pripravkom Novagib 0,5 L/ha (akt. snov GA 4+7), ki se izvaja dan ali dva po pozebi oziroma po vsakih pozebnih temperaturah. Pri tem je treba upoštevati omejitve maksimalno dovoljenih količin na hektar sadovnjaka: pri jablanah skupno največ 2,0 litra na hektar, pri hruškah pa največ 1,2 litra Novagiba na hektar.

Samo pri hruškah pa je možno za izboljšanje nastavka po pozebnih temperaturah uporabiti  Florgib tablete (akt. snov GA3). Proizvajalec priporoča 6 tablet/ha. V primeru zelo močnih pozeb proizvajalec priporoča kombinacijo oziroma mešanico Florgib tablet (3 tablete na hektar) in Novagiba (0,4 l/ha).

Več informacij o tem, kako se spopasti s pozebo, so pripravile strokovne službe Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in Javna služba v sadjarstvu:

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Storitvene dejavnosti

Vabljeni Predstavitev bivanja starejših na kmetiji

24. 06. 2021 ob 10:00

Kmetija Grobelnik, Podvrh 39, Zabukovje...

Bivanje starejših na kmetiji je nova oblika zagotavljanja namestitve starejših oseb v domačem okolju. Gre za način celodnevne ali dnevne namestitve za tiste, ki želijo z različnimi aktivnostmi na podeželju zapolniti jesen življenja. Na drugi strani pa je odlična poslovna priložnost za kmetije, ki lahko z novo dopolnilno dejavnostjo pridobivajo dodatni prihodek. Še posebej je primerna za kmetije, katerih člani imajo veščine in sposobnosti dela s starejšimi, ranljivejšimi in znajo animirati starejše z aktivnostmi iz vsakdanjika na kmetiji.

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri