Prihaja 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

Prihaja 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

Ekološko kmetijstvo, Delo organov KGZS, Rastlinska pridelava, Dopolnilne dejavnosti, Gospodarjenje  | 
Tiskovna konferenca -- napoved festivala

Tiskovna konferenca -- napoved festivala

Od 17. do 19. maja bo v Minoritskem samostanu na Ptuju potekal 35. festival Dobrote slovenskih kmetij, ki letos poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar.

Ključne besede: Dobrote slovensih kmetij, festival, ocenjevanje

Na osrednji slovenski kulinarični prireditvi se bo predstavila kulinarična ponudba slovenskih kmetij. V okviru prireditve poteka tudi ocenjevanje najboljših izdelkov, saj jih komisija pod svoj drobnogled vzame tudi več kot tisoč, dobrote pa je na stojnicah mogoče tudi pokusiti.  Peter Pribožič, vodja organizacijskega odbora, je povedal, da se ocenjuje 17 skupin različnih izdelkov, okoli 800 pa bo nagrajenih. Letos se posebej predstavlja Pomurje kot pokrajina in kruh, povezan s to pokrajino.

Andrej Rebernišek, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj je na festival povabil vse ljubitelje slovenskega podeželja, predvsem pa šole in vrtce.

Nuška Gajšek, županja Mestne občine Ptuj, je dejala, da organizatorji pripomorejo k prepoznavnosti slovenske hrane, »ker pa je letos pokroviteljstvo festivala prevzela predsednica države Nataša Pirc Musar, je to še dodatna teža,« je dejala.  

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič se je zahvalil Mestni občini Ptuj, Kmetijsko gozdarskemu zavodu Ptuj, kmetijskim svetovalcem in kmetijam, ki se udeležujejo tega festivala. Poudaril je, da je se je v letih obstoja festivala marsikaj spremenilo, ni pa se spremenila ljubezen do zemlje in zavedanje, da je treba pri pridelavi in predelavi hrane upoštevati tudi sodobne okuse.

Na dan odprtja festivala bo v kleti Minoritskega samostana potekal strokovni posvet Slovenska super živila skozi čase, na katerem bodo govorci razpravljali o izzivih za pridelavo in oskrbo s slovenskimi super živili skozi letne čase, dobrotah slovenskih kmetij skozi strokovna senzorična ocenjevanja na poti ponudbe slovenskih super živil ter se dotaknili vprašanja, kako pridobiti več lokalnih živil in živil iz shem kakovosti v javne zavode.

Nazaj

Prihajajoči dogodki