Pridih svežine in jesenskega vzdušja na Podeželju v mestu

Pridih svežine in jesenskega vzdušja na Podeželju v mestu

Trženje in promocija  | 
Kljub dežju je bilo vzdušje na Podeželju v mestu sproščeno

Kljub dežju je bilo vzdušje na Podeželju v mestu sproščeno

Pestra ponudba slovenskih kmetij v Ljubljani

Zdi se, da september vsako leto znova v naša življenja prinaša red in nas postavi v tirnice ustaljenih navad. Ena od stalnic Ljubljane je Podeželje v mestu, ki se prvo septembrsko soboto odvije na Pogačarjevem trgu. Letos v dežju, kar je dogodku dalo pridih svežine in jesenskega vzdušja. Pestra ponudba slovenskih kmetij, obogatena s petjem članic ženskega pevskega zbora Trzinke, oblečenih v ciklamne majice in klobučke, zvok harmonike in čaroben glas tenorista je bil zadosten razlog, da so trg obiskali številni ljubitelji slovenske podeželske kulinarike.

Uporabna ovca

Kjer je volja, je uspeh, so zatrdili kmetje s Solčavskega, ki so pod vodstvom Centra Rinka ter društva Bicka ponujali odlične mesne izdelke ter izvajali prikaz polstenja. Ovčjo volno lahko spretne roke z nekaj vode in mila spremenijo v res imenitne copate, torbe, klobuke in vrsto uporabnih predmetov. Dan, ki so ga preživeli z obiskovalci dogodka Podeželje v mestu, so poimenovali "zanimiva, pozitivna izkušnja". Veseli pa bodo prav vseh obiskovalcev v soboto in nedeljo, 22. in 23. septembra, na Solčavsko, kjer bo potekal 8. Festival ovčje volne Bicka, praznik pastirjev in pastiric. Lepo vabljeni.

Podeželje v mestu je bilo kot vedno prava paša za oči, ušesa in brbončice. Mesni in krušni izdelki, olja, vina, sokovi in zelenjava ter gospodarji kmetij, ki povedo marsikaj zanimivega o krajih, s katerih prihajajo, načinu življenja na podeželju ter kmetovanju, predelavi, pa tudi o težavah sobivanja z divjimi zvermi in načrtih za naprej.

Zadnja leta je zagotovo ena bolj opaznih kmetij na septembrskem Podeželju v mest Gočlova kmetija s ponudbo Ptujskega lüka, avtohtone sorte čebule, ki je na trgu Evropske unije zaščitena z geografsko označbo. Pravijo, da so se jih Ljubljančani navadili in jih poiščejo, gre za čebulo izjemnega okusa, ko jo okusiš, je ne pozabiš več.

Imam svojo vrečko

Ljudje se vedno bolj zavedamo, da kupovanje pri lokalnih pridelovalcih poleg odličnega okusa prispeva tudi k varovanju okolja. Vse bolj se zavedamo okoljskih prednosti kratkih pridelovalnih poti, pa tudi slabosti uporabe plastike, čudežnega materiala, ki je obetal veliko, vse dokler se ni izkazalo, da je svet brez plastike morda vendarle boljši.

Z mislijo, da je tudi nakupovanje boljše, če se nanj odpravimo z vrečkami in košarami, ki jih uporabimo večkrat, ter s ciljem spremeniti navade kupovanja in zmanjšati uporabo plastične embalaže za enkratno uporabo je tokrat prvič na Podeželju v mestu potekala delavnica kvačkanja okolju prijaznih nakupovalnih mrežic.

Kvačko je spretno vrtela Urška, ki je za kvačkanje in uporabo nakupovalnih mrežic navdušila kar nekaj obiskovalcev: "Kvačkanje nakupovalne mrežice je nadvse enostavno. Za njeno izdelavo porabim približno uro časa, začetnik verjetno nekoliko več, je pa veselje ob narejenem vedno prisotno in tudi občutek, da s tem ohranjamo naravo ter oživljamo tradicijo ročnih del naših babic ni zanemarljiv."

Delavnica je ena izmed aktivnosti Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije v sklopu kampanje Imam svojo vrečko, ki jo vodi Ministrstvo za okolje in prostor.

Lepo vabljeni na ponovno snidenje na Podeželju v mestu Maribor, ki bo v sklopu festivala Stara Trta potekalo v petek, 19. oktobra, na Glavnem in Grajskem trgu v Mariboru.

Nazaj

Prihajajoči dogodki