Pričeli so se sadjarski dnevi Posavja

Pričeli so se sadjarski dnevi Posavja

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Zbornica svetuje, Sadjarstvo, Trženje in promocija, Rastlinska pridelava, Gospodarjenje  | 
Foto Pexels

Foto Pexels

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič je danes pozdravil udeležence uvodnega dneva 27. Sadjarskih dni Posavja, ki bodo potekali v avdiovizualni obliki še 8. in 9. marca. Organizirata jih Sadjarsko društvo Artiče in KGZS Zavod Novo mesto. Gre za eno največjih strokovnih srečanj slovenskih sadjarjev.

Ključne besede: Sadjarsko društvo Artiče,

»Sadjarstvo se sooča z vrsto težav in na vidiku so novi problemi zaradi Rusko - Ukrajinskega spora. Vse kaže, da smo ponovno na prelomnici, ki bo kmetijstvo postavila v drugačno luč. Tako bi bil na evropski ravni potreben premislek glede načrtov zmanjšanja uporabe mineralnih gnojil in sredstev za varstvo rastlin.

Je to v tem trenutku racionalno ali bi bilo morda bolje narediti kakšen korak nazaj,« je odprl vprašanje Roman Žveglič ter poudaril pomen dela zbornice in članov strokovnega odbora za sadjarstvo pri KGZS, ki že vrsto let delujejo bolj ali manj uspešno. »Stalnica sodelovanja je strateški načrt, v letošnjem letu nas čaka delo glede ukrepov in intervencij. Potrebno jih bo pripraviti dobro in narediti dostopne vsem sadjarjem.«

V svojem nagovoru se je dotaknil problema iskanja sprejemljivih zavarovanj sadovnjakov. »Trenutno se soočamo s težavo, da se je ena od zavarovalnic odločila, da novih zavarovanj glede pozebe ne bo sklepala, temveč le obnavljala obstoječa. Tukaj bo morala zbornica in kmetijska politika, ki ta zavarovanja sofinancira, najti novo pot.« Poudaril je še izjemno dela sadjarskih društev pri prenosu dobrih praks, izpostavil pomen prenosa znanja, ki ga izvaja zbornica v sodelovanju z ostalimi izobraževalnimi ustanovami ter vsem zaželel leto brez pozeb, ujm in birokratskih zapletov. "Obilno letino in dobro ceno!"

Na dogodku je s predstavitvijo sodeloval minister za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano RS dr. Jože Podgoršek. Med drugim je poudaril pomen sadjarstva v Sloveniji in izpostavil možnosti za razvoj te panoge. Nove možnosti prinaša programsko obdobje 2023 – 2027, ko bodo podprti ukrepi, ki so jih v tej panogi prepoznani kot ključni razvojni cilji. Usmerjeni bodo v obnovo nasadov, postavitvi zaščitnih mrež, izgradnji skladiščnih in hladilnih kapacitet ter namakalnih in oroševalnih sistemov. Več o tem TUKAJ.

Lepo vabljeni, da se pridružite nadaljevanju posveta, 8. marca 2022, ob 9. uri prek aplikacije Zoom.

Povezava do registracijskega obrazca:

https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_1GqpanoaQPycNMv4oHmmvA

ter 9. marca 2022, ob 16. uri prek aplikacije Zoom na 12. posvet o malini in ostalem grmičastem jagodičju

Povezava do registracijskega obrazca:

https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_e9uC8T4OQxea0ifgSNu8zg

 

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki