Preverite, ali boste prejeli novo odločbo

Preverite, ali boste prejeli novo odločbo

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Zbornica svetuje, Ekonomika in davki, Gospodarjenje  | 
Foto Pexels

Foto Pexels

Od danes naprej lahko davčni zavezanci, ki so zaradi uporabe napačnih vhodnih podatkov v začetku maja letos prejeli napačne odmere obveznosti iz kmetijstva za leto 2021 na spletni strani eDavki preverijo, ali jim bo Finančna uprava (FURS) poslala nove odločbe.

Ključne besede: FURS, odločba, davčni zavezanci

Odmera davka bo višja, saj je bilo lani plačilo davka zaradi epidemije bolezni COVID-19 nižje.

KGZS zavezance opozarja, da je pri odmeri dohodninske obveznosti za 2021 in pri odmeri pristojbine za vzdrževanje gozdnih cest za 2021 je v primerjavi z letom 2020 prišlo do sprememb.

Katastrski dohodek gozdnih zemljišč, ki je osnova za odmero pristojbine za gozdne ceste, je zaradi končanja prehodnega obdobja postopnega zviševanja katastrskega dohodka (v letu 2017 40 odstotkov, v letu 2018 55 odstotkov, v letu 2019 75 odstotkov, v letu 2020 in naslednjih letih 100 odstotkov katastrskega dohodka iz novega ZUKD-2, 16. člen) in končanja učinkovanja enoletnega interventnega 50 odstotnega znižanja katastrskega dohodka na podlagi protikoronskega zakona ZIUPOPDVE (51. člen ) za leto 2021 višji od katastrskega dohodka gozdnih zemljišč za leto 2020.

Pri katastrskem dohodku se je za potrebe odmere dohodninske obveznosti prehodno obdobje zviševanja katastrskega dohodka že končalo, je pa protikoronski zakon ZIUPOPDVE (58. člen) določil znižanje katastrskega dohodka še za 2021. Drugače rečeno: katastrski dohodek gozdnih zemljišč je za leto 2021 znižan za odmero dohodnine, ne pa tudi za odmero pristojbine za gozdne ceste.

Morebitne pritožbe oddajte pravočasno

Davčni zavezanec, ki kljub podatku eDavkov o pravilni odločbi ter zgornjemu pojasnilu o spremembi višine katastrskega dohodka za gozdove in spremembe odmere pristojbine za gozdne ceste meni, da je njegova odločba napačna, lahko najkasneje do ponedeljka, 6. 6. 2022 na FURS vloži pritožbo zoper odločbo o obveznostih iz kmetijstva za leto 2021.

Podrobnejša navodila si lahko preberete na spletni strani FURS TUKAJ.

Nazaj

Prihajajoči dogodki