Prepoved vožnje s traktorji je nesprejemljiva

Prepoved vožnje s traktorji je nesprejemljiva

Sporočila za javnost  | 
Prepoved vožnje s traktorji je nesprejemljiva
Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) meni, da je prepoved vožnje s traktorji na novem cestnem odseku Britof-Hotemaže nesprejemljiva in nerazumna. Od Ministrstva za infrastrukturo zahteva, da do naslednjega tedna odstrani prometne znake, ki kmetom vožnjo po tej cesti prepovedujejo.

Ključne besede: vožnja, traktorji, prepoved, javne ceste

Gorenjski kmetje imajo zaradi prepovedi vožnje po novem cestnem odseku oviran dostop do kmetijskih zemljišč, saj je pot do njih po cestah, kjer je dovoljen promet s kmetijsko mehanizacijo (skozi vasi Hotemaže, Visoko, Milje in Britof) za več kmetov daljša za 2,5 kilometra.

Kmetje, ki živijo in opravljajo svojo kmetijsko dejavnost na tem območju, opozarjajo, da je vožnja traktorjev in kmetijskih priključkov skozi vasi v primerjavi z vožnjo po novem odseku, kjer je cesta široka in od naselja umaknjena, bistveno nevarnejša predvsem za kolesarje in ostale udeležence v prometu. Po novem odseku ceste je namreč prepovedan promet tudi za kolesa, zato bodo kolesarji proti Preddvoru in naprej vozili po stari cesti čez vasi. Mešanje kmetijske mehanizacije in kolesarjev je neustrezna: vožnja kmetijske mehanizacije ob kolesarskem pasu, po katerem vozijo kolesarji, je za kolesarje neugodna, lahko tudi nevarna. Ogroženi so tudi ostali udeleženci v prometu, še posebej pešci, zlasti najmlajši in najstarejši, ter vozniki skirojev. Na več mestih je stara cesta ozka in zato nevarna za srečevanje traktorja s priključki z drugimi vozili, avtomobili, zlasti pa z večjimi vozili.

KGZS je Ministrstvu za infrastrukturo poslala dopis, v katerem zahteva odstranitev vseh prometnih znakov, ki traktorjem prepovedujejo vožnjo po omenjeni javni cesti, in sicer do prihodnjega tedna.

 »Imamo še nekaj drugih primerov na Gorenjskem, kjer se traktorjem onemogoča vožnja . Zahtevamo sestanek, da se jih preuči in da se najdejo rešitve, ki bodo v prid kmetom in ostalim udeležencem v prometu, je povedal predsednik KGZS Roman Žveglič.

Že v začetku leta je bila prepoved vožnje s traktorji prepovedana na treh odsekih cest na širšem območju Kranja – od Primskovega proti novemu krožišču v Britofu, od Labor proti Jeprci in odsek od odcepa za Struževo proti Polici pri Naklem. Tudi na teh odsekih so težave z dostopom do kmetijskih zemljišč, podaljševanjem dostopa od kmetije do kmetijskega zemljišča in negativnim vplivom na varnost prometa.

 

Posnetek tiskovne: https://vimeo.com/976467456

Nazaj

Prihajajoči dogodki