Predsednik KGZS Cvetko Zupančič na posvetu o ekološki in lokalni hrani

Predsednik KGZS Cvetko Zupančič na posvetu o ekološki in lokalni hrani

Ekološko kmetijstvo, Kmetijstvo in okolje  | 
Predsednik KGZS Cvetko Zupančič na posvetu o ekološki in lokalni hrani

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in predsednik Komisije Državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Cvetko Zupančič je na današnjem posvetu »EKOLOŠKO + LOKALNO = IDEALNO« poudaril pomen ekološke pridelave v Sloveniji. Posvet, ki so ga poleg Državnega sveta organizirali KGZS, MKGP in Zveza ekoloških kmetov, je bil namenjen iskanju rešitev, ki bi vodili k večjemu obsegu pridelave lokalne in ekološke hrane ter spodbujale njihov nakup in porabo. Še posebej v javnih zavodih.

 

»Ekološka pridelava je prihodnost in treba jo je izkoristiti,« je povedal Zupančič in izrazil zaskrbljenost nad dejstvom, da velik del ekološko pridelane hrane v Slovenijo prihaja od drugod. »Res škoda, da kmetje te priložnosti ne izkoristijo v večji meri. Kot predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije razumem problem. Ekološka pridelava je zahtevna, veliko je ročnega dela, pridelki so manjši in posledično cena višja.

V Sloveniji imamo kar veliko ekološke pridelave sadja, mesa in ostalega, ostaja vrsta segmentov kjer smo šibki in je priložnosti veliko. Tisto, kar pridelamo doma ima sledljivost, vemo od kod prihaja, kdo in kako jo je pridelal in je boljše,« meni Zupančič, ki je nagovor zaključil z besedami: »Naloga Državnega sveta, zbornice in ostalih organizacij ekoloških pridelovalce je delo v smeri kako osvestiti potrošnika, kako vzpostaviti ekološko pridelavo, prodajno verigo in na drugi strani zagotoviti spodobno plačilo za pridelovalca. Vse to so izzivi, da ta del premaknemo.

Današnji posvet bo dal iztočnice v smeri kako ustvariti interes pri pridelavi, kako verigo pri prodaji, kako zbuditi zanimanje pri potrošnikih. Kmetovanje danes moramo oblikovati tako, da bo ekološka pridelava in razne oblike dopolnilnih dejavnosti na manjših kmetijah zanimivo. Naša skrb mora biti pridelava zadostne količine kakovostne hrane. To je pogled naprej, čeprav trenutno živimo v času močne gospodarske rasti, ki se izkazuje v visokem standardu.«

Posnetek celotnega dogodka najdete na povezavi tukaj.

Nazaj

Prihajajoči dogodki