Pred vrati praznovanje svetovnega dne čebel

Pred vrati praznovanje svetovnega dne čebel

Čebele  | 
Pred vrati praznovanje svetovnega dne čebel

Ta konec tedna številne domače in mednarodne aktivnosti v podporo čebelam

Po številnih prizadevanjih, da se čebelam prizna poseben pomen, ki so se začela že konec devetdesetih let prejšnjega stoletja, je ideja v zadnjih treh letih dobila širšo podporo in tako je Organizacija združenih narodov decembra lani sprejela resolucijo, da postane 20. maj svetovni dan čebel.

Slovenska pobuda, ki je velik uspeh za slovensko čebelarstvo in tudi slovensko diplomacijo, je bila utemeljena z dejstvom, da je bil na ta dan leta 1734 rojen Anton Janša, prvi učitelj čebelarstva na svetu, saj ga je na ta položaj leta 1769 na Dunaju imenovala cesarica Marija Terezija. Ob prvem praznovanju svetovnega dne čebel se bo ta konec tedna po Sloveniji zvrstilo večje število dogodkov, z osrednjim dogodkom, ki bo 20. maja ob 12. uri v Breznici (rojstnem kraju Antona Janše) pri Žirovnici.

Več o svetovnem dnevu čebel pa na https://www.worldbeeday.org/si/.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Rastlinska pridelava , Poljedelstvo , Zelenjadarstvo, zelišča in vrtnarstvo , Sadjarstvo , Vinogradništvo in vinarstvo

Vabilo na demonstracijski prikaz - avtomatizacija namakanja

12. 06. 2023 ob 07:00

Novo mesto

V okviru Izvedbe aktivnosti demonstracijskega projekta — primarna kmetijska proizvodnja, veterina in predelave živil na kmetijah, sklop NAMAKNJE. 

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.