Prašičerejci podpisali dogovor o sodelovanju

Prašičerejci podpisali dogovor o sodelovanju

Delo organov KGZS, Prašičereja  | 
Podpisniki sporazuma o prašičereji

Podpisniki sporazuma o prašičereji

Skupen dogovor za prihodnost slovenske prašičereje

Na 56. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA so predstavniki GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije in Zadružne zveze Slovenije podpisali dogovor o sodelovanju na področju prašičereje.

GZS-ZKŽP, KGZS in ZZS s tem dogovorom o sodelovanju potrjujejo medsebojni interes za izboljšanje konkurenčnosti prašičerejskega sektorja v Sloveniji. Podpisniki dogovora o sodelovanju ugotavljajo, da je sodelovanje med GZS-ZKŽP, KGZS in ZZS ključno za izboljšanje konkurenčnosti sektorja, tehnološki napredek, povečanje staleža živali ter ohranjanje kakovosti. Zato si bo vsak po svojih močeh in v okviru svojih pristojnosti, prizadeval za uresničevanje ciljev, določenih s tem dogovorom o sodelovanju. Cilje bodo uresničevali predvsem z izboljšanjem poslovnega sodelovanja, vzpostavitvijo in nadaljnjo krepitvijo partnerstva ter prizadevanji za povečevanje konkurenčnosti slovenskega prašičerejskega sektorja.

Glavni cilji dogovora o sodelovanju so predvsem:

  • povečanje števila tekačev iz 115.000 na 180.000,
  • povečanje letnega zakola pitancev na 300.000,
  • vzpostavitev masnih bilanc,
  • ohranjanje kakovosti slovenskega prašičjega mesa ter da
  • prašičereja postane ekonomsko zanimiva panoga.

In kaj menijo podpisniki

David Skornšek, predsednik sekcije prašičerejcev pri GZS-ZKŽP in direktor družbe Farme Ihan d.d., je ob tej priložnosti povedal: "Kot pobudniki podpisa dogovora si bomo prizadevali za razvoj panoge in dvig samooskrbe slovenskega svinjskega mesa." Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, je dejal: "Cilje bomo uresničevali predvsem z izboljšanjem poslovnega sodelovanja, vzpostavitvijo in nadaljnjo krepitvijo partnerstva ter prizadevanji za povečevanje konkurenčnosti slovenskega prašičerejskega sektorja." Cvetko Zupančič, predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, pa je dodal: "Čeprav je memorandum kratek, je bila pot do njega dolga in je zahtevala kar nekaj dogovarjanj in usklajevanj. Je pa pravi korak k boljšemu sodelovanju v korist slovenske prašičereje."

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki