Potrjen primer afriške prašičje kuge na Hrvaškem

Potrjen primer afriške prašičje kuge na Hrvaškem

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Zbornica svetuje, Prašičereja, Gozdarstvo in lovstvo  | 
Foto Pexels

Foto Pexels

Hrvaška je danes obvestila Evropsko komisijo in države članice o prvi potrditvi afriške prašičje kuge (APK) pri divjih prašičih na območju Hrvaške. Bolezen je bila potrjena pri divjem prašiču, odstreljenem zaradi kliničnih znakov, znotraj vzpostavljenega območja z omejitvami zaradi APK pri domačih prašičih.

Ključne besede: APK, afriška prašičja kuga, prašičerejci

Tako na celotnem območju Vukovarsko – Srijemske županije velja, poleg ostalih ukrepov, tudi prepoved lova na divje prašiče. Rejce prašičev na območju Slovenije pozivamo k doslednem izvajanju vseh  biovarnostnih ukrepov, da ne pride do okužbe. Priporočila glede ukrepov najdete TUKAJ.

Poziv velja tudi lovcem, da se ne odpravljajo na lov na območje z omejitvami, saj to predstavlja veliko tveganje za vnos bolezni v Slovenijo. Posebna pozornost lovcev mora biti usmerjena:

  • na spremembe zdravstvenega stanja v populaciji divjih prašičev,
  • če ste tudi imetnik domačih prašičev, po lovu oziroma stiku z divjimi prašiči obleko in obutev zamenjajte in razkužite, preden pridete v stik z domačimi prašiči,
  • ko se vračate z lovskega turizma, ne prinašajte izdelkov, vključno z lovskimi trofejami, ki niso ustrezno obdelane, surovin in živil z območij, kjer veljajo omejitve zaradi APK oziroma se prepričajte, da je to dovoljeno.

Vsak pogin ali spremembo v obnašanju divjih prašičev nemudoma javite na 112!

Le na podlagi pravočasnih informacij lahko hitro in učinkovito ukrepamo, da preprečimo najhujše!

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.