Potrjen primer afriške prašičje kuge na Hrvaškem

Potrjen primer afriške prašičje kuge na Hrvaškem

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Zbornica svetuje, Prašičereja, Gozdarstvo in lovstvo  | 
Foto Pexels

Foto Pexels

Hrvaška je danes obvestila Evropsko komisijo in države članice o prvi potrditvi afriške prašičje kuge (APK) pri divjih prašičih na območju Hrvaške. Bolezen je bila potrjena pri divjem prašiču, odstreljenem zaradi kliničnih znakov, znotraj vzpostavljenega območja z omejitvami zaradi APK pri domačih prašičih.

Ključne besede: APK, afriška prašičja kuga, prašičerejci

Tako na celotnem območju Vukovarsko – Srijemske županije velja, poleg ostalih ukrepov, tudi prepoved lova na divje prašiče. Rejce prašičev na območju Slovenije pozivamo k doslednem izvajanju vseh  biovarnostnih ukrepov, da ne pride do okužbe. Priporočila glede ukrepov najdete TUKAJ.

Poziv velja tudi lovcem, da se ne odpravljajo na lov na območje z omejitvami, saj to predstavlja veliko tveganje za vnos bolezni v Slovenijo. Posebna pozornost lovcev mora biti usmerjena:

  • na spremembe zdravstvenega stanja v populaciji divjih prašičev,
  • če ste tudi imetnik domačih prašičev, po lovu oziroma stiku z divjimi prašiči obleko in obutev zamenjajte in razkužite, preden pridete v stik z domačimi prašiči,
  • ko se vračate z lovskega turizma, ne prinašajte izdelkov, vključno z lovskimi trofejami, ki niso ustrezno obdelane, surovin in živil z območij, kjer veljajo omejitve zaradi APK oziroma se prepričajte, da je to dovoljeno.

Vsak pogin ali spremembo v obnašanju divjih prašičev nemudoma javite na 112!

Le na podlagi pravočasnih informacij lahko hitro in učinkovito ukrepamo, da preprečimo najhujše!

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki