Potekal sestanek kmetijskih organizacij pri predsedniku vlade RS

Potekal sestanek kmetijskih organizacij pri predsedniku vlade RS

Kmetijstvo in okolje, Delo organov KGZS, Sporočila za javnost, Gospodarjenje  | 
Foto: Urad vlade za komuniciranje

Foto: Urad vlade za komuniciranje

Na povabilo predsednika vlade dr. Roberta Goloba je danes potekal sestanek na temo ukrepov za hitrejšo pomoč po naravnih nesrečah.

Ključne besede: naravne nesreče, vlada RS, kmetijske organizacije

Poleg predsednika KGZS Romana Žvegliča se je sestanka udeležila pristojna ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter predstavniki in predstavnice Zveze kmetic Slovenije, Zadružne zveze Slovenije, Zveze slovenske podeželske mladine, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in Sindikata kmetov Slovenije.

Predsednik vlade je udeležencem srečanja predstavil načrtovane spremembe Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki bodo podlaga za hitrejšo in učinkovitejšo pomoč države. Predstavniki kmetijskih organizacij so izrazili zadovoljstvo z dialogom, ki je pogoj za iskanje najučinkovitejših rešitev. Predstavniki kmetijskih organizacij bodo na predstavljen predlog podali svoje predloge rešitev, ki jih bo vlada preučila in jih poskušala v največji meri upoštevati.

Doslej je lahko država po zakonu o odpravi posledic naravnih nesreč pomoč prizadetim izplačala le v primeru škode po suši, zaradi drugih naravnih nesreč pa ne, saj jih je možno zavarovati. Za pomoč po škodi zaradi pozebe, poplav, toče in neurij je bilo treba sprejeti interventni zakon.

Kmetijske organizacije smo zahtevale takojšnjo pomoč kmetom za odpravo posledic škode. V zakonodajo bi morali poleg takojšnje denarne pomoči vključiti tudi druge ukrepe, kot so znižanje davčnih osnov in odpis davkov ter prispevkov, znižanje pristojbin za gozdne ceste, solidarnostni dodatek za starejše, vinogradnikom pa omogočiti dokup grozdja.

Po sestanku s predsednikom vlade RS sprejem interventnega zakona ne bo več potreben. Premier Robert Golob je namreč na srečanju, kjer je bila prisotna tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireno Šinko napovedal, da bo vlada takoj po poletnih počitnicah spremenila zakon o odpravi posledic naravnih nesreč. Tako naj bi bili kmetje do državne pomoči upravičeni tudi v primeru od 80-100 % poškodovanosti škode zaradi toče, obilnih padavin in pozebe, ki so zavarovljive. Dodeljena pomoč se ugotavljala po postopku, ki trenutno velja v primeru sprejema interventnega zakon.

Zakonsko novelo naj bi državni zbor sprejel na septembrski seji, veljala naj bi že za letošnje naravne nesreče. Predsednik vlade je zato hitro pomoč, še letos, obljubil zgolj tistim, ki so jim ujme pridelek popolnoma uničile »100%« pridelek. Denar naj bi dobili po pravilu de minimis še letošnje leto, po katerem lahko posamezna kmetija v treh proračunskih letih skupaj prejme največ 25.000 evrov državne pomoči.

Nazaj

Prihajajoči dogodki