Ponikva 2020 "Naša dela gredo z nami"

Ponikva 2020 "Naša dela gredo z nami"

Sporočila za javnost  | 
Ponikva 2020 "Naša dela gredo z nami"

KGZS organizirala letošnje vseslovensko srečanje kmetov prilagojeno trenutnim razmeram.

V organizaciji Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) in župnije Ponikva je danes na Ponikvi potekalo 17. vseslovensko srečanje pri zavetniku kmetov, slovenskega kmetijstva in kmetijskega slovstva - blaženemu Antonu Martinu Slomšku.  

Mašo je ob somaševanju duhovnikov daroval mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl. V pridigi je izpostavil: »Če na današnje praznovanje gledamo v Slomškovem duhu, potem smemo reči, da nam pošilja veselo sporočilo o veliki vrednosti vsega, kar pridelamo po naših kmetijah. Zares, še posebej v času koronavirusa, se je še toliko bolj pokazalo, kakšno vrednost ima doma pridelana hrana. Domača hrana ima poseben okus, saj spominja na ljubezen in predanost slovenskega kmeta kmečkemu stanu in vsem nam pričuje o vaši ljubezni do slovenske zemlje.

Pošteno delo, skrb za pravi in korekten odnos med nami ter prav tako za pravi in konkreten odnos do okolja, vse to gradi našo osebnost in hkrati tudi naš pristen odnos z Bogom. Na ta način človek, ki dela na zemlji, v povezanosti z naravo, duhovno raste,«  je povedal nadškof Cvikl.

Evangeličanski škof mag. Leon Novak pa je v nagovoru poudaril: »Danes se lahko zamislimo o povezanosti ter odvisnosti med človekom in zemljo. Čeprav tehnologija iz dneva v dan napreduje in se vedno znova srečujemo z novimi izzivi ter alternativami, se moramo zavedati, da smo le popotniki na tej zemlji, ki pa imamo od  Boga točno določeno nalogo in poslanstvo. To naše poslanstvo zajema tudi odgovoren odnos do njegovega stvarjenja, da smo le oskrbniki nam zaupanih dobrot. Odgovoren odnos in misel na naše otroke in vnuke, ter dediščino, ki jim jo bomo zapustili; naj usmerja naše življenje ter delovanje.« 

Ob zaključku bogoslužja se je v imenu kmetov zahvalil predsednik KGZS Cvetko Zupančič: »Morda smo prav kmetje ohranili vsaj košček spomina na tisto, kar so pripovedovali naši predniki. Izročilo časov pred sodobnimi mediji in skokovitim razvojem medicinske znanosti. Priprošnjo »kuge, lakote in vojske, reši nas, o gospod« smo kljub zavedanju sprejemali kot nujen obrazec ostanka časov, ki se ne morejo ponoviti. Aktualna stvarnost nas je vrnila v svet, kjer je možno tudi tisto, kar je že zdavnaj zapustilo zavest večjega dela človeštva. Čas pandemije nam je povrnil spomine prednikov. Nam bo povrnil tudi njihov odnos do življenja, razumevanje dragocenosti, ki jo predstavlja zemlja, spoštovanje življenja? Prihodnost bo prinesla odgovor tudi na ta vprašanja. 

Dovolite, da se ob tem, ko vas zadnjič nagovarjam v vlogi predsednika Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, še enkrat zahvalim za pomoč, podporo in sodelovanje.

'Naša dela gredo z nami' pravi naš zavetnik Anton Martin Slomšek. Vsem skupaj želim dobro pot v nov čas.  V trdnem upanju, da bosta kmečko delo in trud tudi v prihodnje dajala sad, ki bo cenjen in spoštovan. Da bomo v zapletenem stanju, ki jo spremenjene razmere ustvarjajo, znova prepoznali sebe in svojo vlogo v slovenskem prostoru.

Po sveti maši, ki jo je s petjem in glasbo obogatil kvartet Krt pod taktirko Dominika Krta, poseben pomen dogodku pa sta dala tudi zvok citer Tomaža Plahutnika in glas Jožice Kališnik, je sledila še akademija, ki pa je potekala kar v cerkvi.

Pogovor na temo Slomškove misli »Naša dela gredo z nami«  z msgr. Alojzijem Cviklom je vodil Robert Božič. V njem je nadškof Cvikl spomnil na to, da so Slovenija in njene lepote dar, ki nam je podarjen, in je hkrati tudi izziv, da to ohranimo za kasnejše rodove. Pri tem ima pomembno vlogo prav kmet, saj biti kmet pomeni biti poklican, da opravljaš to poslanstvo, v katerem si neposredno povezan z zemljo in ustvarjanjem. »Na podeželju ljudje še vedno znajo stopiti skupaj in v ospredje postaviti skupno dobro. Prav pomanjkanje tega in zadovoljevanje lastnega ega namesto skupne odgovornosti ter solidarnosti so privedli do bolezni in težav, s katerimi se sedaj soočamo. Tudi sledenje samo tržnemu merilu v kmetijstvu nima prihodnosti, saj se s tem oddaljujemo od zemlje in pristnega stika z naravo. V Sloveniji se tako širi kultura zapiranja namesto da bi se širila ideja ljubezni, ki je most med ljudmi,« je opozoril Cvikl in na koncu pozval kmete: »Če boste z veseljem živeli in delali na kmetiji, bodo to čutili tudi mladi in bodo lažje ostali na podeželju. Prav tako jih še bolj vključite v svoje delo in tudi odločevanje o usodi kmetije!«

Celoten posnetek dogodka na Ponikvi si lahko ogledate na naši spletni strani (TUKAJ).

Galerija slik z dogodka:

Service credo.gallery_translatable does NOT exist!  

Nazaj

Prihajajoči dogodki