Podprite kmetico Katarino Očko za Slovenko leta 2020

Podprite kmetico Katarino Očko za Slovenko leta 2020

Ekološko kmetijstvo, Kmetijstvo in okolje, JSKS, Zbornica svetuje, Trženje in promocija  | 
Prva z leve je Katarina Očko leta 2012 na dogodku Podeželje v mestu Maribor.

Prva z leve je Katarina Očko leta 2012 na dogodku Podeželje v mestu Maribor.

»Vrednost človeka nikakor ni odvisna od podeljenih naslovov in priznanj, a res je, da takšni in drugačni izbori sooblikujejo podobo naše družbe in soustvarjajo njena vrednostna merila,« je zapisala terenska  kmetijska svetovalka KGZS Zavoda Celje Jožica Krašovec, ko je med predlaganimi kandidatkami za letošnji naslov Slovenka leta 2020 našla ekološko kmetico Katarino Očko.

Ključne besede: Slovenka leta 2020

»Veliko veselje je med kandidatkami odkriti Katarino, ki je poslanstvo in strast odkrila na kmetiji. Veliko veselje je spoznati, da je poklic kmetice enakovredno umeščen med poklice in poslanstva, ki štejejo in zaradi katerih si je mogoče prislužiti visoke naslove. Lepo je odkriti obraz ene od njih, ker veš, da jih je na tisoče, ki si zaslužijo herojske naslove.

Prepričana sem, da so z njo med kandidatkami vse slovenske kmetice, z njo so med kandidati vsi slovenski ekološki kmetje, z njo se za prestižni naslov potegujejo vsi tisti, ki se poleg trdega dela po svojih najboljših močeh trudijo spreminjati svet na boljše,« je še zapisala in dodala željo, da Katarino podpremo z oddajo glasu na spletni strani organizatorjev izbora na povezavi TUKAJ.

Katarina, nekoč mestno dekle, je življenje v mestu in službo v optiki zamenjala za ljubezen in življenje z delom na kmetiji. Poročila se je na tradicionalno usmerjeno kmetijo, kjer so sčasoma začeli kmetovati po načelih ekološkega kmetovanja. Odločitve ni nikoli obžalovala.

Dejstvo, da je imenovana med 12 kandidatk ožjega izbora za naziv Slovenka leta 2020, si šteje v veliko čast. Poudarja, da so bili pri razvoju njihove kmetije ključni kmetijski svetovalci, ne pozabi na znanja, ki sta ji jih predala tast in tašča ter izpostavlja pomen medsebojne pomoči med kmetijami.

"Z ekološko hrano oskrbuje okoliške šole, vrtce, restavracije in bolnišnico. Včasih zvečer z lučko na glavi na njivi trga in pripravlja zelenjavo, da bo čim bolj sveža, ko jim jo zjutraj dostavi. Vmes pa z dobro voljo vzgaja dve hčerki in sina avtista, sodeluje v Društvu kmečkih žensk Rosa, promovira lokalno blagovno znamko Okusiti Laško, ki združuje okoliške kmetije in rokodelce, ter sodeluje v upravnem odboru ekološkega društva Deteljica. Predlani je v Laškem organizirala prvi ekološki dan, na 9. ekoprazniku v Slovenj Gradcu pa je ob boku z ministrom spregovorila o problematiki kmečkih žensk, ki na starost ostanejo brez prihodkov. Treba je poskrbeti za njihove pravice, je odločna Katarina, preprosta in zgovorna ženska, ki je najsrečnejša, ko njen trud obrodi sadove,« so med izstopajočimi osebnostmi in vidnimi dosežki v obrazložitvi za nominacijo Katarine Očko za Slovenko leta 2020 zapisali v reviji Zarja (nekoč Jana), ki organizira izbor TUKAJ.

Nazaj

Prihajajoči dogodki