Podeželje v mestu Ljubljana – velika noč na podeželju

Podeželje v mestu Ljubljana – velika noč na podeželju

Sporočila za javnost, Turizem, Trženje in promocija  | 
Podeželje v mestu Ljubljana – velika noč na podeželju

Kako je prišel Kraljičin sirup v Ljubljano

Že enajsto leto, Pogačarjev trg v Ljubljani, v soboto pred cvetno nedeljo, zažari v barvah velikonočnih butaric in pomladnega cvetja. Po trgu zadiši po šunki, poticah, vinu in vsem, kar sodi v velikonočno košaro ter zaživi Podeželje v mestu. Dogodek, ki ga v sodelovanju z Ljubljanskimi tržnicami in parkirišči organizira Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije.

S ponudbo kmetijskih pridelkov in izdelkov, se je tokrat predstavljalo 48 kmetij. Gre za kmetije, ki v kmetijstvu vidijo priložnosti in ne omejitev. Gre za kmetije, ki si vzamejo čas za predstavitev v Ljubljani, kjer kupcem ponudijo najboljše. In ne nazadnje, gre za kmetije, ki se zavedajo pomena biti član Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Sončna sobota, ki bo šla v zgodovino predvsem po odličnem zaključku smučarskih skokov v Planici, bo ostala v spominu tudi sodelujočim na Podeželju v mestu, ki je letos potekal v sklopu projekta Brez predsodkov o kmetijstvu in SKP (skupni kmetijski politiki), ki ga na zbornici izvajajo s finančno podporo Evropske komisije.

Za srčnost dogajanja na trgu je tudi tokrat skrbel moderator France Peternelj»Sem vesel, da mi že toliko let zaupate. Ko se človek spomni koliko prireditev je bilo, kaj vse smo počeli skupaj, se včasih vpraša ali je res že toliko časa. Pozna se še nekaj drugega, ne samo, da smo mi in kmetje vztrajali,  vztrajali so tudi naši obiskovalci in obiskovalke. Pravzaprav smo postali prijatelji in dosegli cilj - doprinos za slovensko podeželje, ne glede na to s katere plati gledamo,« poudarja Peternelj in dodaja: »Osebno vidim velik pomen prireditev Podeželje v mestu pri osveščanju  kupcev kaj pomeni domače in možnostjo začutiti razliko v okusu. Tržnice zagotovo so priložnost in Ljubljanska parkirišča in tržnice so primer dobre prakse ter vzorec, kako se s tržnicami da gospodariti, kako se da narediti prireditev z zgodbo, kako se da sodelovati.« Kot moderator dogodka opaža tudi razliko med obiskovalci nekoč in danes: »Pred leti so se po tržnici sprehajale generacije 50 +, občasno kakšen vnuček. Zdaj tržnico obiskujejo predvsem družine. Gre za srednjo generacijo, ki se zaveda pomena katero hrano uživati in od kod ta prihaja. Pravega okusa žal ne moremo doseči s poceni kupljeno hrano v veletrgovinah, lahko pa ga pričaramo z živili, ki jih kupimo na tržnici pri kmetih, ali kasneje na kmetijah, ko se spoznajo in kupci vedo kam jih gredo lahko iskat.«

Zvoke podeželja je tokrat ustvarjala skupina ljudskih pevcev in godcev Stari prijatelji s Kicarja se rada pride v Ljubljano. Vseh devet članov skupine prihaja s kmečkih družin, razumejo pomen kmetijstva in so veseli, da lahko sodelujejo pri promociji podeželske kulinarike in tradicije.

Za popestritev dogajanja sta na Podeželju v mestu potekali tudi dve poučni delavnici. V prvi so članice Folklorne skupine Lintvar, pod mentorstvom Tanje Gobec, izdelovale prekrasne butarice. V drugi pa je Anton Petek, glasbenik iz Mozirja, izvajal prikaz izdelave pastirske piščali. Seveda pa je bila glavna pozornost namenjena sodelujočim kmetijam in njihovi imenitni ponudbi od šunke do kraljičinega sirupa. Nekaj utrinkov najdete v njihovih izjavah:

Magda Blaznik s kmetije Blaznik, Selce na Gorenjskem

»Na Podeželju v mestu radi sodelujem in zanimanje za izdelke dopolnilne dejavnosti je veliko. Kmetijo sem prevzela po starših in čutim dolžnost, da jo vodim naprej. Ukvarjamo se z rejo perutnine, ustvarjanje pletenin pa je moja ljubezen in vesela sem, da lahko izdelke, ki jih naredim iz domače volne, tudi prodam. Dogodek Podeželje v mestu je zelo pohvale vreden, tako kar se tiče organizacije, kot tudi odziva obiskovalcev, ki radi pridejo in so hvaležni, zares hvaležni za domače produkte.«

Bernarda Vrabec s kmetije Vrabec, Dutovlje

»Na Podeželju v mestu se zelo dobro počutimo, radi pridemo, če le dobimo stojnico. Nam je zelo všeč in bi bili veseli, če bi dogodek potekal večkrat, vsaj enkrat na mesec.  Drugače je danes res lep dan in prišlo je veliko ljudi. S prodajo smo zadovoljni. Malce v slabo voljo nas spravljajo računi. Ki nam vzamejo veliko časa.«

Vida Šolar s kmetije Šolar, Marjeta na Dravskem polju

»Z današnjim dnem sem zadovoljna, čeprav nam je Planica verjetno vzela nekaj kupcev. Jaz imam že občutek koliko kruha in peciv spečem. Zagotovo se je pred leti bolje prodajalo, vendar je bilo danes v redu. Sem zadovoljna z organizacijo Podeželja v mestu in tudi drugače nimam pripomb nad delom Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Le tak naprej!«

Judita Klemenšek  z izletniška kmetije Klemenšek, Solčava

»V Ljubljani se naša kmetija predstavlja le enkrat letno - na Podeželju v mestu, na cvetno soboto. Ljudje naše mesne izdelke poznajo in nas poiščejo. Imamo kar nekaj stalnih strank, ki jih pred dogodkom pokličem, našo prisotnost objavim tudi na naši spletni strani. Organizacija dogodka Podeželje v mestu je super.«

Edita Mlakar s kmetije Debeljak, Rogaška Slatina

»Na Podeželju v mestu se predstavljamo prvič. Smo zelo veseli, da smo se ga lahko udeležili in naše izdelke predstavili mestnim ljudem. Prihajamo iz Rogaške Slatine in pridelujemo zelišča v lastnem zeliščnem vrtu. Posebnost med sirupi, ki jih ponujamo danes je Kraljičin sirup. Receptura se je razvila v 16. stoletju, ko so zeliščarji dobila nalogo, da kraljici Elizabeti Ogrski pripravijo osvežilni napitek, ki bi ji dal energijo, da bo očarala poljskega kralja. To je bila njena politična dolžnost. In uspelo ji je - napitek preizkušeno deluje! Smo precej inovativna kmetija.«

Simpatična Anja in Ana, študentki zootehnike na Biotehnični fakulteti v Ljubljani, na temo Podeželje v mestu pripravljata diplomsko nalogo. Anja bo raziskala zadovoljstvu sodelujočih kmetij, Ana bo poiskala kmetije, ki na dogodku še niso sodelovale in preverila zakaj ne. Pravita, da bosta diplomirali pred poletjem.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri