Podeželje v mestu Ljubljana - gremo na kmetijo

Podeželje v mestu Ljubljana - gremo na kmetijo

Sporočila za javnost, Trženje in promocija, Gospodarjenje  | 
Podeželje v mestu Ljubljana - gremo na kmetijo

Pestran ponudba slovenskega podeželja

Ključne besede: Podeželje v mestu, Kmetijstvo, Trženje, Promocija

 

Ponudba hrane na prostem postaja vedno večja, odprta in privlačna prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane. Pa vendar je prav poseben čar pripraviti in pojesti hrano doma. Narediti to s svežih sestavin, pridelanih na slovenskem podeželju, pa nekaj, kar zagotavlja edinstven, nepozaben okus. Pogačarjev trg v Ljubljani tako že enajsto leto gosti prireditve Podeželje v mestu. Sobota, 16. aprila, je žarela v čudovitem vremenu, prijetno vzdušje je ustvarjalo 44 kmetij, ki so ponujale domače pridelke in izdelke. V delavnici so izdelovali pastirske piščali, pridih svečanosti so dogodku dajali člani folklorne skupine KD Groblje iz Domžal. Oblečeni v prelepe kostume iz obdobja od 1860 do 1900, se jih je kar 24 vrtelo v ritmu gorenjskih plesov. Na zvoke ljudske glasbe so plesali skupaj z obiskovalci Podeželja v mestu, če res velja, da čim bolj se dekle vrti, tem boljša bo letina, potem bo letos letina odlična. Posebno mesto na tokratnem dogodku so imele turistične kmetije, ki so se predstavljale pod okriljem Združenja turističnih kmetij Slovenije.

»Ko boste razmišljali, kje preživeti počitnice, ne pozabite na naše podeželje. Daleč stran od množic in vsakdanjega hitenja, v zelenju in miru stoje kmetije, na katerih se poleg kmetijstva ukvarjajo še s turizmom. S počitnic na kmetijah se boste vrnili polni nepozabnih doživetij,« je Renata Kosi s KGZS Zavoda Celje vabila na informacijski stojnici Združenja turističnih kmetij Slovenije ter obiskovalcem predstavljala zelo uporaben katalog Turističnih kmetij Slovenije.

»Naša kmetija se nahaja na griču nad Rogaško Slatino. Ponujamo sobe in wellnes za zaključene družbe. Vso hrano, ki jo ponudimo gostom, pridelamo doma,« so povedali na stojnici Turistične kmetije Marjanca. »Današnji občutki na Podeželju v mestu so dobri. Nekaj ljudi se je zanimalo za turistično kmetijo, nekaj jih je degustiralo. Prodajali nismo, ker nimamo registriranih dopolnilnih dejavnosti, smo le nastanitvena kmetija,« je dodala gospodarica in poudarila, da je na turistični kmetiji veliko dela, posebno sedaj, ko je delo tudi na njivah in poljih ter vedno več gostov. Pred leti so  s pomočjo sredstev Evropske unije zgradili nov objekt, a je danes imeti kmetijo težko, predvsem zaradi številnih birokratskih zahtev.

Turistična kmetija pri Filetu se nahaja na v Slopah v Brkinih. »Pred kratkim sem bil tukaj na promociji Krasa in Brkinov, danes na Podeželje v mestu dosti bolj izdatno, dosti bolj pestro, dosti večja ponudba. To pomeni, da v Sloveniji tudi podeželje živi in zato smo se tudi prišli predstavit. Na stojnici promoviramo kraški brinjevec in brkinski slivovec z geografsko označbo ter našo turistično kmetijo Pri Filetu pove Franci Jelušič in doda zahvalo Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije za organizacijo Podeželja v mestu, ki bi se po njegovem mnenju moralo potekati večkrat.

Tokrat prvič, se je na Podeželju v mestu predstavljala Ekološka kmetija Darja. »Izhajam iz stare samooskrbne kmetije še izpred prve svetovne vojne. Jaz sem jo podedovala po svojem očetu, ravno, ko sem se upokojila. Preusmerila sem jo v ekološko pridelavo, ker se mi edino to zdi smiselno,« je povedala gospa Darja Kurner iz Mošenj na Gorenjskem. »Menim, da ima Slovenija neverjeten potencial in bi lahko bila zelena oaza Evrope z eko pridelavo in eko turizmom. Imamo res bogato in pestro ponudbo. Kmetijo sem usmerila v pridelavo starih žit: proso, pira in oves ter lan, konoplja in ajda. To so pridelovali že moji predniki, dejavnost sem le oživila. Kmetija je velika 7 hektarjev, živali nimam, ker nimam hleva. Problem je, ker je zemlja kmetijska, prvega razreda in ne morem graditi. Na občino bi morala zaprositi za prekategorizacijo zemljišča. To pa lahko traja tudi 4 leta, da ti odobrijo ali ne. Sem se prilagodila situaciji, čeprav bi živali zelo rada imela. Na štiri leta kupim hlevski gnoj, drugače pa uporabljam izbrane rastline in zeleno gnojenje ter kolobarim. Znak ekološko kmetijstvo ljudje opazijo, vedno bolj. Ekološka pridelava je čista, uporablja se le naravna sredstva. Zelo pomembno je, da se kolobari, da se ohranja rodovitnost prsti brez uporabe mineralnih gnojil. To so tiste glavne prednosti. Na Podeželju v mestu sem prvič,  za dogodek mi je povedala kolegica. Od ust do ust gre vest o dogodku, ki sem ga kasneje našla na spletu.«

 »Danes je na Podeželju v mestu zelo prijetno, lep dogodek,« je povedala Vesna Klinc. »Na stojnici ponujam vse na temo zelišč – čaje, tinkture, likerje. Naša kmetija je ekološka kmetija s certifikatom. Pridelujemo predvsem samorastoče rastline, ne uporabljamo nobenih gnojil, kar nam narava ponudi vzamemo in predelamo. Naši izdelki nosijo Eko znak, kar za sabo potegne precej dela. Marsikdo reče, da ne bom plačeval certificiranja, ker pri ceni se stroškov ne da vračunati. Vendar gre za osebno prepričanje in me veseli, da je zavest kupcev vedno večja.«

Dogodek Podeželje v mestu – gremo na kmetijo je potekal v organizaciji Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Združenja turističnih kmetij Slovenije v sodelovanju z Ljubljanskimi parkirišči in tržnicami ter v sklopu projekta Brez predsodkov o kmetijstvu in SKP, ki ga sofinancira Evropska komisija.

Nazaj

Prihajajoči dogodki