Podaljšan rok za vložitev izjave oprostitve plačila prispevkov

Podaljšan rok za vložitev izjave oprostitve plačila prispevkov

JSKS, Zbornica svetuje, Sporočila za javnost, Zaposlitev in sociala, Gospodarjenje  | 
Foto Pexels

Foto Pexels

S Finančne uprave RS (FURS) so sporočili, da se rok za oprostitev plačila prispevkov za kmečke zavarovance za marec in april ponovno podaljšuje, in sicer do 31. maja 2020.

Ključne besede: Izredna pomoč, koronavirus

Rok je bil sprva 30. april 2020, po uveljavitvi novele ZIUZEOP-A je bil podaljšan do 9. maja 2020. Zaradi večjega števila upravičencev, ki upravičenja niso uspeli pravočasno uveljaviti, med njimi so tudi kmečki zavarovanci, so se na FURS odločili rok ponovno podaljšati.

Izjavo za oprostitev plačila prispevkov za marec in april lahko kmečki zavarovanci vložijo še vse do 31.5.2020.

S podaljšanjem roka se je doseglo poenotenje vseh rokov, ki se nanašajo na temeljni dohodek in na oprostitev plačila prispevkov. Za vse tri mesece (marec, april in maj) se za obe upravičenji (temeljni dohodek in oprostitev plačila prispevkov) čas oddaje izteče na isti dan – 31. maj 2020. 

Kmečki zavarovanci, ki še niso vložili izjave za oprostitev plačila prispevkov za marec in april 2020, lahko to storijo do konca meseca maja (torej do 31.5.2020). Prav tako lahko do konca maja vložijo tudi izjavo za oprostitev plačila prispevkov za maj 2020 ter za uveljavitev temeljnega dohodka za marec, april in maj.

To lahko storijo prek eDavkov ali pošljejo vlogo TUKAJ po pošti. Pri slednji opozarjamo, da se upošteva rok dospetja na naslov. To pomeni, da bo pravočasna le, če bo do 31. maja 2020 prispela na FURS po navadni pošti, po e-pošti ali jo bo upravičenec sam odnesel na FURS.

Obenem opozarjamo, da se morebitno uveljavljanje sektorske pomoči izključuje s temeljnim dohodkom. Nikakor pa ne z oprostitvijo plačila prispevkov.To pomeni, da kmečki zavarovanci lahko uveljavljajo ali sektorsko pomoč ali temeljnega dohodka in NE oboje hkrati.

Oprostitev plačila prispevkov se ne izključuje z drugimi pomočmi, zato jo je možno uveljaviti skupaj s sektorsko pomočjo.

Navedeno poudarjamo zato, ker na terenu prihaja do nejasnosti, saj se temeljni dohodek in oprostitev plačila prispevkov sicer uveljavljata z isto vlogo. To ne pomeni, da ju je potrebno nujno uveljavljati skupaj. Kmečki zavarovanec se lahko odloči in uveljavi le eno od upravičenj. Če bo na primer kmečki zavarovanec uveljavljal sektorsko pomoč, bo na izjavi o zmanjšanem obsegu opravljanja dejavnosti označil le oprostitev plačila prispevkov.

Povezavo do objave glede tega na FURS najdete TUKAJ.

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Živinoreja , Govedoreja

Vabilo na demonstracijski projekt - živinoreja, govedoreja

08. 12. 2022 ob 08:00

KGZ Novo mesto

Vabimo vas na izvedbo demonstracijskega projekta v živinoreji Ocena kakovosti krme in izračunavanje krmnega obroka za govedo in prehrana krav molznic, organizirano v okviru Programa razvoja podeželja in podukrepa Podpora za demonstracijske aktivnosti in ukrepe informiranja.

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri