Pobuda za finančno pomoč pridelovalcem krompirja

Pobuda za finančno pomoč pridelovalcem krompirja

Poljedelstvo  | 
Pobuda za finančno pomoč pridelovalcem krompirja

Na KGZS so se obrnili pridelovalci krompirja, ki so imeli lani in letos velike težave s prodajo krompirja, kar je posledica epidemije COVID 19 in posledično onemogočene prodaje prek določenih prodajnih poti.

V skladiščih je tako še veliko neprodanega krompirja. Težave nastopajo tudi zaradi zelo visokih pridelkov krompirja v celotni Evropi. Na trg prihaja veliko uvoženega krompirja iz Francije, pojavlja se že novi krompir iz Egipta. Zaradi pričakovanj, da bo zaradi epidemije prišlo do krize v preskrbi s hrano, je bilo lani v Sloveniji posajenega več krompirja tudi pri vrtičkarjih, zato je bila prodaja skozi celotno sezono manjša.

Hkrati pa skoraj celo obdobje, v katerem bi pridelovalci krompirja lahko prodali svoj pridelek, niso delovali vzgojno izobraževalni in vzgojno varstveni zavodi, gostinski obrati, zmanjšana je bila zasedenost turističnih kapacitet in omejeno je bilo delovanje obratov javne prehrane, kar je vodilo k izrazito manjši prodaji.

KGZS je na problem opozorila MKGP z dopisom in na podlagi tega je 1. aprila s predstavniki MKGP potekal sestanek, na katerem je KGZS pozvala MKGP, da poišče rešitev in pridelovalcem krompirja zagotovi ustrezno finančno pomoč na podlagi Zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Trženje in promocija

Podeželje v mestu Ljubljana 11. maj

11. 05. 2024 ob 08:00

Pogačarjev trg, Ljubljana

V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije dogodke Podeželje v mestu že od leta 2005 pripravljamo z željo, da se gospodarji kmetij predstavijo prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane. Sporočilnost ponudbe s kmetij, njen odnos do okolja in tradicije ter njena kulturna in družinska identiteta je to, kar zanima in ceni sodoben potrošnik. Vabimo k sodelovanju!