Otvoritev 33. Festivala Dobrote slovenskih kmetij

Otvoritev 33. Festivala Dobrote slovenskih kmetij

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Sporočila za javnost, Trženje in promocija, Gospodarjenje  | 
Otvoritev 33. Festivala Dobrote slovenskih kmetij

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič, se je udeležil slavnostne otvoritve 33. Festivala Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju. Po času prepovedi javnih prireditev je festival ponovno zaživel v vsej svoji povezovalni toplini - od ljudi, za ljudi. Na dvorišču Minoritskega samostana svoje pridelke in izdelke kupcem letos ponuja okoli 30 kmetij, v samostanu si je možno ogledati kulinarično razstavo. Tokrat so posebej izpostavljena olja, s poudarkom na oljčnem olju.

Ključne besede: Dobrote slovenskih kmetij, hrana, festival

V svojem nagovoru je predsednik zbornice čestital vsem, ki so v teh letih gradili blagovno znamko Dobrote slovenskih kmetij, poudaril njen pomen za razvoj dopolnilnih dejavnosti na kmetijah. »Festival dokazuje, da imamo v Sloveniji še veliko pridnih rok. Časi se seveda spreminjajo in tudi kmetijstvo mora temu slediti. V ta namen je bil vzpostavljen portal Dobrote slovenskih kmetij, ki s pomočjo sodobnosti približuje potrošniku pristnost. Z rusko invazijo so se sprožili številni pogovori o varnosti, hrani in samoooskrbi. Ni dovolj, da se le pogovarjamo, potrebno je narediti korak naprej. Kriza je običajno primeren trenutek za nove, bolj drzne odločitve. Slovenski kmetje temu sledimo. Znamo in pripravljeni smo delati, a prihajajoče prehranske krize nismo pripravljeni prenesti na lastna pleča. Kmet mora biti tudi ustrezno plačan,« je povedal Žveglič.

Da so Dobrote slovenskih kmetij garant kakovosti hrane, je na otvoritvi dogodka poudaril direktor KGZS Zavoda Ptuj Andrej Rebernišek. »Apeliram na potrošnike, da pogledajo od kod hrana prihaja. Če kupimo domačo hrano ne pomeni, da nagradimo trgovca. Nagradimo ljudi, ki gradijo in delajo našo Slovenijo.«

»Na letošnjem ocenjevanju je sodelovalo več kot 550 kmetij iz vse Slovenije in zamejstva, ki so v 217 skupin živil prijavile kar 987 dobrot. Prvič doslej so med kategorije dodali ribje izdelke,« je povedal predsednika organizacijskega odbora festivala Peter Pribožič ter poudaril, da to kaže na izjemno kakovosti proizvodov kmetij, ki predstavljajo priložnost za razvoj kmetij, še posebej na območjih s težjimi pogoji pridelave. V soboto in nedeljo bodo na Ptuju potekala podeljevanja priznanj za nagrajene izdelke.

Letošnji festival je namenjen predstavitvi olj. Pridelava oljaric in izdelava olja je priložnost za kmetije, še posebej zdaj v zaostrenih razmerah, ko olja na svetovnem trgu primanjkuje, je pomembno, da se s tem ukvarjamo tudi na slovenskih kmetijah.

Nazaj

Prihajajoči dogodki