Odprta meja za lastnike kmetijskih zemljišč Slovenija/Italija

Odprta meja za lastnike kmetijskih zemljišč Slovenija/Italija

Kmetijstvo in okolje, Sporočila za javnost, Gospodarjenje  | 
Odprta meja za lastnike kmetijskih zemljišč Slovenija/Italija

Vlada je včeraj sprejela Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo iz Italijanske republike zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni, ki ne velja za dvolastnike, ki imajo svoja zemljišča na obeh straneh državne meje.

Ključne besede: kmetijstvo, meja

Sprejeti vladni odlok se tako ne uporablja za državljane Republike Slovenije in državljane Republike Italije, dvolastnike, ki imajo svoja zemljišča na obeh straneh državne meje in opravljajo kmetijsko-poljedelska dela. Zanje ta odlok ne velja.

To v praksi pomeni, da lahko državljani Republike Slovenije, ki imajo kmetijsko zemljo v Italiji in obratno, državljani Italije in slovenski zamejci, ki imajo kmetijsko zemljo v Republike Slovenije prečkajo mejo, tako kot do sedaj - na maloobmejnih mejnih prehodih, na polju in podobno. Izpolnjevati morajo pogoj, da je prehod nujen zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelskih opravil.

Za prehod meje so vzpostavljene štiri kontrolne točke na mejnem območju na cestnih povezavah z Italijansko republiko: Vrtojba, Fernetiči, Škofije in Krvavi potok.

Kontrolne točke Vrtojba, Fernetiči in Škofije so odprte ves čas, kontrolna točka Krvavi potok pa od 5. do 23. ure.

Če bodo težave pri prehodu meje, državljane pozivamo, da naj se obrnejo na lokalni štab civilne zaščite ali policijo.

 
Nazaj

Prihajajoči dogodki