Odkupna cena pšenice prenizka

Odkupna cena pšenice prenizka

Delo organov KGZS, Poljedelstvo, Gospodarjenje  | 
Odkupna cena pšenice prenizka

Včeraj bi moral potekati delovni sestanek predstavnikov žitne verige, ki pa se zaradi neudeležbe predstavnikov Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij ni zgodil.

 

Ključne besede: cena pšenice, žitna veriga

Franc Küčan, ki v žitni verigi kot predsednik odbora za poljedelstvo pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije in podpredsednik Sindikata kmetov Slovenije zastopa pridelovalce, je nad ravnanjem živilske zbornice ogorčen, saj meni, da to ni način, s katerim bi prišli do za obe strani sprejemljive odkupne cene pšenice.

Spomnimo, Kmetijski inštitut Slovenije je pridelovalno ceno pšenice izračunal v višini 148 evrov na tono, ki je bila izračunana ob urni postavki kmetov v višini 6,6 evrov na uro. Franc Režonja, direktor KGZS zavoda Murska Sobota, je ob tem povedal, da so pri njih izračunali, da je strošek pridelave za tono pšenice 181 evrov. "Ne trdimo, da drugi računajo narobe, vendar upoštevamo, da v celoti pokrijemo stroške, na kmetijah pa so danes tudi univerzitetno izobraženi, ki si zaslužijo primerno plačo," je pojasnil.

Tako kmetje menijo, da bi bila poštena lastna cena ob realno upoštevani vrednosti dela pridelovalca 181 evrov. Taka cena pa bi bila tudi primerljiva lanski, ko je bila odkupna cena pšenice najboljše kakovosti 185 evrov za tono, slabši kakovostni razredi pa so se zvrstili do 140 evrov na tono. Žal pa je letos položaj tak, da so odkupovalci pripravljeni ponuditi za pšenico najboljše kakovosti do 175 evrov na tono, za tisto v spodnjem kakovostnem razredu zgolj 120 evrov.

Lani je bila letina dobra, letos je položaj drugačen, saj je suša, ki je trajala od decembra do konca aprila močno vplivala na pridelek in kakovost pšenice. »Izpad pridelka bo okrog 30 odstotkov, slabša bo tudi kakovost. Ob ravnanju živilske zbornice lahko rečem, da je žitna veriga praktično 'mrtva'. Pridelovalci pšenice tako ne moremo več naprej in bomo zaradi nastalih razmer zahtevali sestanek pri ministrici,« zaključi Franc Küčan.

Nad ravnanjem deležnikov v žitni verigi  je presenečen tudi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano in obžaluje, da je prišlo do prekinitve razgovorov.  Izjava varuha je na povezavi

Nazaj

Prihajajoči dogodki