Od načrtovanja do nepozabnega dogodka Podeželje v mestu Ljubljana

Od načrtovanja do nepozabnega dogodka Podeželje v mestu Ljubljana

Ekološko kmetijstvo, Kmetijstvo in okolje, JSKS, Sporočila za javnost, Trženje in promocija, Dopolnilne dejavnosti, Gospodarjenje  | 
Od načrtovanja do nepozabnega dogodka Podeželje v mestu Ljubljana
Z dogodki je tako, da se precej dolgo načrtujejo in pripravljajo, potem končno zaživijo, se odvijejo in na koncu ostane zgodba lepih spominov. V tem ritmu smo nekateri usklajevali in tekom noči postavljali prireditveni prostor majskega Podeželja v mestu, spet drugi so pekli in pripravljali izdelke, s katerimi so se zgodaj zjutraj podali na pot proti Ljubljani.

Ključne besede: Podeželje v mestu, dogodek, Pogačarjev trg, kmetijstvo, hrana, dopolnilne dejavnosti, Dobrote slovenskih kmetij, Slovenija

»Srečali smo se v sončnem sobotnem jutru, ko je 11. maja, na Pogačarjevem trgu v Ljubljani, zaživelo Podeželje v mestu. Tržni živžav v živahni barvitosti majskega obilja dobrot slovenskih kmetij,« razlaga organizatorka dogodka Tatjana Vrbošek z oddelka za odnose z javnostmi KGZS. 

Vabljiv izgled 42 stojnic se je prepletal z vonjem po sveže pečenem kruhu, mesninah in raznolikih kulinaričnih dobrotah, ki so plod ljubezni, dela in podeželske tradicije slovenskih kmetij. Podeželje v mestu, na katerem vedno znova očarajo in navdušijo gospodarji kmetij, ki z veliko mero potrpežljivosti kramljajo in trgujejo z obiskovalci dogodka. Povezoval ga je Franci Peternelj, k prijetnemu vzdušju so prispevali zvoki lajne, ki sta jo vrtela člana skupine Kranjski komedijantje Irena in Mare.

Kaj pa zdaj

Potem se čaka in čaka. Bodo prišli? Obiskovalci so prišli in nas navdušili s svojo vedoželjnostjo in prijaznostjo. Najljubši so nam tisti z nakupovalnimi vrečkami in košarami. Tudi radovedni so fajn, ljudje vseh generacij, Ljubljančani in turisti, ki klepetajo v znanih in manj znanih jezikih. Najbolj pogumni se ustavijo na informacijski stojnici Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, poklepetajo z Nejo, Leonom in Luko, zavrtijo »vrtiljak znanja« ter si z odgovorom na poučna vprašanja prislužijo darilce.

Odkrivanje okusov

Vodilo majskega dogodka Podeželje v mestu je bil bližajoči se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij, ki poteka med 17. in 19. majem v Minoritskem samostanu na Ptuju. »Letos je bilo na ocenjevanje poslanih 888 izdelkov kmetij, med njimi največ mlečnih in mesnih ter letos prvič tudi ribji izdelki,« je med drugim povedala Klara Otoničar s sektorja za kmetijsko svetovanje KGZS.  Gre za odličja, ki zagotavljajo vrhunskost kulinaričnega izdelka kmetije. Vsak izdelek ocenijo vsaj trije ocenjevalci, ki skupaj pripravijo mnenje, pohvalo ali nasvet. Ta prinaša kmetom koristne informacije v smislu potrditve kakovosti in možnosti izboljšanja.

Vrhunski izdelki

Ribji izdelki se na Podeželju v mestu ne predstavljajo prav pogosto, a tokrat je z njimi navduševal Janez Vidmar, ki se z ribogojstvom ukvarja že več kot dvajset let. Je živinorejec in goji kalifornijske postrvi v ribogojnicah Vodomec na lokacijah Pšate, Zaloga pri Cerkljah na Gorenjskem, Ilirske Bistrice in Nove Štifte. Lanskoletna neurja so mu povzročila veliko škodo, a vztraja in nadaljuje z vzrejo postrvi, ki so rdeča nit njegovega življenja. Vrhunskost izdelkov kot so kaviar, hladno in toplo dimljeni namazi iz dimljene postrvi, dokazuje tudi s priznanji Dobrote slovenskih kmetij. »Sem vesel za možnost sodelovanja na Podeželju v mestu, dan je bil uspešen in stranke navdušene nad našo ponudbo. Slovenski ribogojci imamo močno konkurenco rib od drugod in z butično prirejo težko konkuriramo.

Naša ribogojnica se ukvarja z vzrejo ene ribje vrste, kalifornijske šarenke, ki je bila prenesena na območje Slovenije pred 200 leti. Gre za tipično farmsko ribo, ki jo redim kot živinorejec s poslanstvom pridelovanja hrane za ljudi.« Gre za okolju prijazno rejo, kalifornijska šarenka je namreč zaščitena in ne izpodriva avtohtonih ribjih vrst. V naravo je dovoljeno vlaganje sterilnih rib, ki se kasneje ne razmnožujejo. »Vesel sem dobrega sodelovanja s strokovnjaki Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, ki pomagajo pri razpisih ter raznih projektih,« poudarja ribogojec, ki si želi boljšo podporo s strani države v smislu javnih naročil, sodelovanja s šolami in vrtci ter nasploh javnimi zavodi.

Gostoljubnost povezuje

Pomurje je osrednja regija letošnjih Dobrot slovenskih kmetij in tako so se prvič v Ljubljani in dogodku Podeželje v mestu predstavljale članice Društva žena Kukeč. V majhni slikoviti pomurski vasici Kukeč prebiva le 54 prebivalcev.  Vas je znana po svoji gostoljubnosti ter bogati kulturni in naravni dediščini. Prebivalce Kukeča povezuje občutek skupnosti, tradicije in želja po ohranjanju kulturne dediščine, ljudskih običajev ter izročila domačega kraja. »Dan je bil zelo lep, obiskovalci so nas lepo sprejeli, bili prijazni, dostopni in dobri okuševalci. V Ljubljani smo prvič, k sodelovanju nas je povabila kmetijska svetovalka Anica Petrovič s KGZS - Zavoda Murska Sobota. Med nami so tudi kmetice, prejemnice priznanj Dobrote slovenskih kmetij. V Društvu kmečkih žena smo vsi dobri prijatelji in smo veseli druženja,« je navdušeno pripovedovala predsednica Marjana Vukanič. Posebno so bili veseli pozornosti župana Gornjih Petrovcev Franca Šlihthuber, ki jih je prišel obiskat in doživeti utrip Podeželja v mestu. Kukečanke so pripravljale langoš, preprosto jed, ki se jo zamesi z moko, jogurtom, jajcem, kvasom in vodo, vzhaja ter cvre v olju.

Imeli smo kraljico in brihtno kuharico

Senene izdelke je predstavljala mlečna kraljica 2024 Alenka Gradišnik. Izjemna Korošica prihaja iz okolice Prevalj in se na družinski kmetiji ukvarja s prirejo mleka, ki ga vsakodnevno prek Koroške kmetijske zadruge prodajajo tudi v Mlekarno Celeia.

Navdušili so tudi nasveti bistre kuharice Tanje Gobec, ki v svojih jedeh uporablja divji česen, ki diši po svežini in mlade koprive, polne življenja. V palačinkah je uporabila rastline s kozjanskega travnika in malo naokoli. Predvsem tujim obiskovalcem so bile všeč koprivine in bezgove palačinke. »Obiskovalci Podeželja v mestu so bili nadvse zanimivi, posebej mladi ljudje, posnela nas je celo vplivnica s Kitajske,« pove Tanja in še recept za uporabo kopriv, ki se jih le popari, spasira in vmeša v maso za palačinke.  

Podeželje v mestu – Dobrote slovenskih kmetij so soustvarjali:  Kmetija Gec, Kmetija Krabonja, sadjarstvo in vinogradništvo Krašna, kmetija Markočič, Kmetija Pr Matevž, Ekološka kmetija Bočaj, Pr' Popitovi Sonji, Kmetija Ješovnik, Kmetija Lindenhof, Čebelarstvo Petelin, Kmetija pri Cesarju, Kmetija Čelofiga, Ribogojnica Vodomec, Kmetija Kauran, Ekološka kmetija Pivko, Kmetija Budja, Kmetija Kolušavi, Kmetija Ušaj, Domačija Hvalc, Izletniška kmetija Vaupotič-Cestnik, Sirarstvo Tinka, Vino Emil Trop, Kmetija J.A.N.A., Čebelarstvo MIDVA, Kmetija Petek, Ekološka zeliščna kmetija Kalan, Domačija Koklej, Kmetija Kamenik, Vina Vrabec, Destilarna Pozvačin, Turistična kmetija Dervarič, Koza.si, Kmetija Veberič, Ekološka kmetija Korošec - Pletenine Koštrun, Mlekarna Celeia, Društvo žena Kukeč, Moravški rokodelci, Brihtna kuharica.

Nazaj

Prihajajoči dogodki