Ocena škode po neurju s točo v Pomurju še poteka

Ocena škode po neurju s točo v Pomurju še poteka

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Sporočila za javnost, Živinoreja, Rastlinska pridelava, Gospodarjenje  | 
Ocena škode po neurju s točo v Pomurju še poteka

Hudo neurje s točo je največ škode povzročilo v Pomurju, ker je trajalo precej časa in je bilo zelo intenzivno. Največ škode so utrpeli trajni nasadi, vrtnine, poljščine, travinje in vinogradi.  Škodo so pred tem že utrpeli v Beli Krajini, v okolici Ptuja in v nekaterih delih Savinjske doline. 

Ključne besede: neurje, toča, škoda, kmetijstvo

Ocena škode na terenu še poteka. Kmetijsko gozdarska zbornica (KGZS) vse člane prosi, naj se o ukrepih posvetujejo s kmetijsko svetovalno službo. KGZS je pozvala Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) k vzpostavitvi čimprejšnje letalske obrambe pred točo.

Območje uničevanja se je raztezalo od občine Gornja Radgona, Radenci, Sveti Jurij ob Ščavnici, prek Hrastja Mote, Vučje vasi, Veržeja, Cvena, Dokležovja, Beltinec, Bakovec, Ižakovec, vse do Lendave in Lendavskih goric. Na teh območjih so tako njivske površine kot trajni nasadi popolnoma uničeni.

Najbolj so prizadete vasi  Dokležovje, Ižakovci in Beltinci, kjer je v kratkem času padlo 25 mm padavin s točo manjše ali večje intenzivnosti. Na tem območju so prvi vtisi šokantni. Najbolj so prizadete oljne buče, koruza in seveda žita, ki so v fazi cvetenja ter vinogradi. Buč ponekod sploh ni videti, koruze so polomljene in razcefrane. Žita so prelomljena ali imajo izbita zrna. Po prvih ocenah je v vinogradih nastala največja škoda v Lendavskih goricah. V mladih nasadih so poganjki zelo poškodovani, pričakuje se enoletni izpad pri vzgoji mladih trt.

Toča je klestila tudi v občini Ljutomer. Najbolj prizadeti deli so območja Vučje Vasi, Bunčani, Veržej. Koruza in sončnice so tam zaradi neurja prelomljene. Buče imajo poškodovane rastne vršičke, pri ječmenih so izbita semena, na oljni ogrščici pa so izbiti luski. Pšenica je v povečini v fazi cvetenja, zato je težko oceniti vpliv neurja.

Ocena škode

Glede končne ocene škode je potrebno počakati še nekaj časa, da vidimo, kako bodo posevki odreagirali glede na poškodbe in začeli s ponovno vegetacijo. V vsakem primeru je potrebno najprej dobro pregledati vse posevke na njivskih površinah, vrtnine, trajne nasade (v glavnem vinograde na določenih območjih) in se šele po premisleku odločiti, kako ukrepati. Naše službe so na terenu, ugotavljajo škodo in se še odločajo, kakšni ukrepi bodo potrebni. Člane prosimo, da se o nadaljnjih ukrepih posvetujejo s kmetijsko svetovalno službo.

Letalska zaščita pred točo

Vsako leto se vzpostavi letalska obramba pred točo na območju severovzhodne Slovenije s posipanjem točonosnih oblakov s srebrovim jodidom, ki jo sofinancirajo občine in država. Kmetijsko gozdarska zbornica je zaradi nepredvidljivih vremenskih razmer MKGP že v začetku aprila pozvala, da je nujno zagotoviti letalsko obrambo pred točo od 1. maja dalje v tekočem letu. MKGP je v ta namen objavilo razpis, ki je trenutno v zaključni fazi in predvidoma bodo z izvajalcem podpisali pogodbo do 10. junija, ko bo izvajalec lahko začel z letalsko obrambo.

Nazaj

Prihajajoči dogodki