O vsem se pogovoriti, skupaj skleniti in storiti

O vsem se pogovoriti, skupaj skleniti in storiti

Sporočila za javnost, Obvestila za javnost, Kmetijstvo  | 
O vsem se pogovoriti, skupaj skleniti in storiti

Tradicionalno srečanje kmetov na Ponikvi in Slomu, 19. po vrsti, se je po dveh letih spet odvilo tako s sveto mašo v cerkvi svetega Martina na Ponikvi kot na Slomu s slavnostno akademijo. Vodilna Slomškova misel letošnjega srečanja je bila še kako aktualna: O vsem se pogovoriti, skupaj skleniti in storiti.

Ključne besede: Ponikva, srečanje kmetov

V organizaciji Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS), župnije Ponikva  in občine Šentjur pri Celju in ob pomoči številnih prostovoljcev je danes na Ponikvi potekalo 19. vseslovensko srečanje pri zavetniku kmetov, slovenskega kmetijstva in kmetijskega slovstva - blaženemu Antonu Martinu Slomšku.  

Srečanje se je začelo s sveto mašo v cerkvi svetega Martina na Ponikvi, ki jo je daroval celovški škof msgr. Jože Marketz.  V pridigi je izpostavil pomen vere kot načina življenja, ki je ključnega pomena v našem vsakdanjiku. Pri tem ne gre le za vero v Boga, gre za vero vase, vero v kreposti in ljubezen. Vero je povezal s hvaležnostjo ter poudaril, da so kmetje po naravi globoko povezani s stvarstvom in solidarnostjo. Ne zgolj kot ideja, pomembno je praktično sodelovanje in druženju ob kmečkih opravilih, ki v današnjem času vse bolj izginja. In še, da je hvaležnost pogosto razumljena kot dolžnost ter ob tem dejal, da Bogu ni treba vračati in je hvaležnost dobro dojemati kot živ studenec prijateljstva. V svojem nagovoru je opozoril na ljudi, ki še posebej potrebujejo našo pomoč in solidarnost. »Drugačnega človeka hitro premaknemo iz naše skupnosti, a božje obličje se zrcali na vsakem človeku. Bog ljubi vsakega, ga posluša, ko prosi za pomoč. Vsak človek je enako drugačen, vsi smo bratje in sestre. Živimo v kriznih časih, prosimo za dar vere, delimo vero z drugimi, bodimo hvaležni za dar stvarstva,« je povedal Marketz in zaključil, da so hvaležni ljudje srečnejši, ker se čutijo obdarjene.

Evangeličanski duhovnik Primož Kumin pa se je v nagovoru dotaknil pomena povezovanja. »Povezovanje je pogosto spregledan ključ do uspeha. Na sočloveka gledamo ko na konkurenta ne pa kot na prijatelja. Taka drža pa je lahko tudi posledica odsotnosti pogovora. Po Slomšku mora pogovoru slediti dejanje, ki da sad, predpogoj za to pa je poslušanje. K vsaki pravi setvi in žetvi sodijo ljubezen, razumevanje in mir, pa tudi imeti čas za druge in zase. Kakor bomo sejali, tako bomo želi, a polne kašče in prazne duše nas ne bodo osrečile,« je povzel evangeličanski duhovnik.

Sveto mašo so vsebinsko obogatili številni sodelujoči. Simbolno močno je bilo prinašanje darov, kjer so se kmetje z vseh koncev Slovenije zahvalili za dobro letino, še posebej pa so prinašanje darov polepšale vinska, mlečna in medena kraljica ter hmeljeva princesa.  S petjem pa jo je naredil še posebej svečano pevski zbor Lira iz Kamnika.

Posebej pa so nagovorile ob koncu maše ob podelitvi blagoslova besede škofa Marketza: »Kadar sem pri maši, kjer so pretežno kmečki ljudje, me pretrese, ko med podelitvijo obhajila vidim te roke, ki ga sprejmejo. V njih je zarisano delo celega leta, celega življenja in so neverjetno lepe.«

Kmetice in kmetje ste srce, duša in roké slovenskega podeželja

Na akademiji je ob začetku zbrane pozdravil župan občine Šentjur Marko Diaci,  potem pa je besedo povzel predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič, ki je poudaril: »Biti kmet ni poklic, ampak je način življenja, ki ima svoje poslanstvo - pridelati zdravo hrano z etično držo do okolja, rastlin in živali. V današnjih časih, ko  kmetovanje omejujejo podnebne spremembe in druge družbene omejitve, je ohranjati to poslanstvo  zelo težko. Zato je želja po obilni letini, zdravi živini in boljših časih za kmetovalce vedno prisotna.

Narava, zdravje, življenje, delo, pravičnost, tradicija, skrb za sočloveka, narodna zavest ... to je le nekaj vrednot, ki so v kmetijstvu globoko zasidrane in ki imajo v slovenski družbi pomembno vlogo. Za te in še mnoge druge vrednote, ki jih živi slovenski kmet, je v slovenski družbi premalo hvaležnosti, premalo je tudi medsebojne pomoči. Zato naj zaključim z mislijo  Antona Martina Slomška: 'Ni v naši moči prešteti liste v knjigi življenja. To pa je v naši moči, da vsako stran popišemo z dobrimi deli'.«

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki se je srečanja udeležil že tretjič, pa je zbranim kmeticam in kmetom povedal: »Slovensko podeželje je zelo lepo, še lepše urejeno. Zahvala za to gre najprej in predvsem vam, vašemu delu. Tako ni bilo od nekdaj in tudi danes ni povsod po svetu tako. Pri nas pa je.  Za to gredo zasluge vam, spoštovane kmetice in kmetje, ki ste srce, duša in roké slovenskega podeželja.

Čas, ki prihaja, ne bo običajen čas in težave ne bodo običajne. Potrebno se bo veliko pogovarjati, upoštevati kmečke žene, podeželsko mladino, kmečki sindikat in zadružno zvezo, strokovnjake  in znanstvenike ter Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije. Kajti prihodnost podeželja, Slovenije, slovenstva, Evrope in sveta je naš skupen projekt.«

Nebesa pod Triglavom

Duha optimizma, zanosa in ponosa pa je udeležencem vdahnil dramski igralec in pesnik Tone Kuntner. Najprej z doživeto recitacijo Zdravljice, pa z interpretacijo odlomka Cankarjevega dela Kurent 'Nebesa pod Triglavom' potem pa še z recitacijo lastne pesmi 'Košček nebes pod Triglavom'. Kulturni program so obogatili pevski zbor Lira, Ljudski pevci iz Vitanja, ljudska pesnica Ivanka Uduč iz Planine pri Sevnici in harmonikaš Denis Gašparić s Šolskega centra Šentjur.

Za dober tek pred pogostitvijo z golažem in drugimi dobrotami, ki so jih pripravile kmečke žene iz okoliških društev, pa je poskrbela z napitnico Vinska kraljica Slovenije Ana Protner iz Malečnika pri Mariboru.

___________________________________________________________________________________

Srečanje organizirajo in finančno podpirajo:

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Občina Šentjur, Župnija Ponikva, Zadružna zveza Slovenije, Prostovoljno gasilsko društvo Ponikva, Šolski center Šentjur, Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Kmetijska založba, d. o. o.,  Društvo vinogradnikov Šentjur, Društva kmečkih žena z območja KGZS – Zavoda Celje, Slom, d. o. o., Meja, d. o. o., in številni neimenovani prostovoljci… Vsem Bog povrni!

___________________________________________________________________________________

Video posnetek maše si lahko ogledate TUKAJ, slavnostne akademije pa TUKAJ.

Nazaj

Prihajajoči dogodki