Nujna poostrena zaščita pred afriško prašičjo kugo

Nujna poostrena zaščita pred afriško prašičjo kugo

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Zbornica svetuje, Prašičereja, Živinoreja, Gozdarstvo in lovstvo, Gospodarjenje  | 
Foto Pexels

Foto Pexels

V trenutno zelo visoki ogroženosti rej prašičev glede afriške prašičje kuge je nujno, da rejci zahtevate 72 urni biovarnostni premor za vse vstope veterinarjev, svetovalcev, kontrolorjev, kupcev in ostalih.

Ključne besede: APK, afriška prašičja kuga, prašičerejci

"Tako na primer na Danskem velja 72 urni premor in obvezno tuširanje z umivanjem las ter oblačenje v oblačila, ki jih zagotovi rejec. S seboj ne smeš imeti ničesar, niti telefona, očala in roke razkužijo pred vstopom v rejo," navaja vodja službe za rejo neprežvekovalcev in varno hrano KGZS Gabrijela Salobir.

Svetujemo, da si pripravite obrazec »Izjava obiskovalca« o odgovornem postopku za preprečitev vnosa okužbe. Brez dogovora naj bo obisk na kmetiji prepovedan. Več v tehnološkem listu TUKAJ.

"Afriška prašičja kuga v sosednjih državah je velika grožnja za slovensko prašičerejo, za vsakega prašičerejca in za vse nas. Le z odgovornim pristopom se lahko zaščitimo pred izbruhom bolezni. Glede trenutne nevarnosti in ogroženosti glede afriške prašičje kuge je to nujno," svari Salobirjeva. 

Nazaj

Prihajajoči dogodki

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.