Novosti STO kot priložnost za turistične kmetije

Novosti STO kot priložnost za turistične kmetije

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Zbornica svetuje, Turizem, Trženje in promocija, Dopolnilne dejavnosti, Gospodarjenje  | 
Foto Tatjana Vrbošek

Foto Tatjana Vrbošek

Zelena shema slovenskega turizma (ZSST) je že od leta 2015 krovni nacionalni program za razvoj trajnosti v turizmu, v katerega je bilo konec leta 2020 vključenih več kot 100 destinacij in ponudnikov z znakom Slovenia Green, med njimi tudi nekaj turističnih kmetij.

Ker turistične kmetije predstavljajo bistven del gastronomske ponudbe Slovenije, še posebej v letu 2021, ko Slovenija nosi naziv Evropska gastronomska regija, je Slovenska turistična organizacija (STO) včeraj izvedla predstavitev na temo zelene nastanitve in zelena gastronomija, pet-zvezdična doživetja in pridobitev znaka Slovenia Unique Experiences za nepozabna doživetja.

Ključne besede: STO, gastronomija, kmetijstvo, turistične kmetije, zelena shema

Slovenia Unique Experiences je oznaka za edinstvena 5-zvezdnična doživetja. Vsak nosilec znaka zagotavlja, da je njegova ponudba lokalna, avtentična, edinstvena, izkustvena, butična, trajnostno zelena in premium kakovosti. Gostje se lahko zanesejo, da bodo zgodbo doživeli zelo osebno, na izvirnem prizorišču, v stiku z domačini, na način, ki ni bil prenesen od drugod in ki je v skladu s trajnostnimi načeli delovanja v turizmu. Več o tem TUKAJ.

Več uporabnih gradiv o Zeleni shemi slovenskega turizma najdete TUKAJ. Informacije o pozivu za vključitev v Zeleno shemo 2021 najdete TUKAJ. 

»Znak za nepozabna doživetja Slovenia Unique Experisences je do sedaj med turističnimi kmetijami pridobila samo ena turistična kmetija. Želimo si, da bi jih imeli v prihodnosti več, saj ravno na kmetijah lahko gost doživi prava nepozabna doživetja. Letošnja novost Zelene sheme je vključitev gastronomije, pomeni vključitev ponudnikov hrane. To pomeni, da se lahko v shemo vključijo tudi turistične kmetije, ki nudijo hrano in pijačo - izletniške kmetije, vinotoči in osmice,« pravi strokovna sodelavka za turizem na kmetijah Renata Kosi. Več o tem najdete TUKAJ. 

Dodaja še, da ima Združenje turističnih kmetij Slovenije dogovor z društvom Doves, ki podeljuje okoljski certifikat Zeleni ključ tako za nastanitve kot gastronomijo.

Gre za vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji. Ta prestižni okoljski znak pomeni zavezanost podjetij, da v certificiranih obratih spoštujejo stroge kriterije, ki jih je določila Mednarodna fundacija za okoljsko vzgojo FEE.

Okoljski znak Zeleni ključ zagotavlja vsem gostom, da z izbiro certificiranega turističnega obrata, neposredno pripomorejo k varovanju okolja. Obrati vzdržujejo visoke okoljske standarde s pomočjo stroge dokumentacije in pogostih kontrolnih pregledov. Več o tem TUKAJ. 

Nazaj

Prihajajoči dogodki