Novosti pri uveljavljanju podpore za zelenjadnice v letu 2019

Novosti pri uveljavljanju podpore za zelenjadnice v letu 2019

Sporočila za javnost, Poljedelstvo, Zelenjadarstvo, zelišča in vrtnarstvo, Kmetijske podpore, Rastlinska pridelava, Gospodarjenje  | 
Novosti pri uveljavljanju podpore za zelenjadnice v letu 2019

Skladno s spremembo Uredbe o shemah neposrednih plačil so se za leto 2019 spremenili določeni pogoji upravičenosti za podporo za zelenjadnice.

Z letom 2019 so se sprememenili določeni pogoji upravičenosti za podporo za zelenjadnice in posledično način prijave v zbirni vlogi. 

Minimalno obdobje prisotnosti zelenjadnic (ene ali več vrst zelenjadnic) je najmanj 60 dni nepretrgoma ali v največ dveh delih, pri čemer mora biti skupni seštevek obeh delov prisotnosti zelenjadnic najmanj 60 dni. Vlagatelj mora zagotoviti najmanj 60-dnevno prisotnost zelenjadnic v obdobju od oddaje zbirne vloge do 15. oktobra 2019.

Vlagatelji, ki so setev/sajenje zelenjadnic opravili pred 25.2.2019, naj ne odlašajo z oddajo zbirne vloge za leto 2019, saj se v tem primeru za prvi dan prisotnosti zelenjadnice šteje datum oddaje zbirne vloge.

V ostalih primerih pa se za prvi dan prisotnosti zelenjadnice šteje datum setve/saditve. Prisotnost zelenjadnice se zaključi z datumom začetka spravila (npr. solata, zelje,...) oziroma z datumom zaključka spravila, če gre za pobiranje plodov (npr. paprika, paradižnik,...).

Obdobje, ki ga vlagatelj navede kot obdobje prisotnosti zelenjadnice, se šteje kot obdobje obvezne prisotnosti zelenjadnice, ki mora trajati najmanj 60 dni. Če vlagatelj navede, da bo zelenjadnica prisotna 80 dni, mora to tudi zagotoviti, saj se bo kontrola na kraju samem izvajala znotraj navedenega obdobja.

Če želi vlagatelj po oddaji zbirne vloge spremeniti datume setve/sajenja oz. spravila, ki so bili prvotno navedeni, mora spremembe sporočiti na agencijo vsaj 3 dni pred iztekom datumov, ki jih je prvotno navedel.

Ostale spremembe, dodatne informacije in primer prijave zelenjadnic v zbirni vlogi najdete v podrobnejših navodilih.

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Trženje in promocija

Podeželje v mestu Ljubljana 11. maj

11. 05. 2024 ob 08:00

Pogačarjev trg, Ljubljana

V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije dogodke Podeželje v mestu že od leta 2005 pripravljamo z željo, da se gospodarji kmetij predstavijo prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane. Sporočilnost ponudbe s kmetij, njen odnos do okolja in tradicije ter njena kulturna in družinska identiteta je to, kar zanima in ceni sodoben potrošnik. Vabimo k sodelovanju!