Novo glede sezonskega dela na kmetiji

Novo glede sezonskega dela na kmetiji

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Zbornica svetuje, Gospodarjenje  | 
Novo glede sezonskega dela na kmetiji

Nekaj informacij glede sprememb v zvezi z zaposlovanjem sezonske delovne sile, ki  se nanaša na prihod delavcev iz tretjih držav, ki so Bosna in Hercegovina, Srbija ter ostale.

Od 29. marca 2021 naprej morajo imeti sezonski delavci za vstop v Slovenijo negativni rezultat testa PCR, ki je opravljen v državah članicah EU ali schengenskega območja.

Ključne besede: Koronavirus, epidemija, vladni ukrepi, sezonsko delo

V primeru, da testa nimajo, je obvezna 10 dnevna karantena, ki je ni mogoče skrajšati. Za prihod delavcev iz Romunije še vedno velja, da morajo imeti opravljen test PCR (negativni rezultat). V Slovenijo lahko vstopajo iz Madžarske samo na mejnih prehodih Pince in Dolga vas. Test PCR velja 48 ur od odvzema brisa.

Vstop iz držav na rdečem seznamu

Države, za katere obstaja visoko tveganje za okužbo z virusom SARS-CoV-2, ali administrativne enote držav so uvrščene na rdeči seznam. Osebo, ki prihaja iz države na rdečem seznamu, se zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 napoti v karanteno za deset (10) dni.

Oseba pa v karanteno ne bo napotena, če ob prehodu meje predloži (splošne izjeme):

  1. negativni rezultat PCR testa na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa in je opravljen v državi članici Evropske unije ali schengenskega območja,
  2. potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev ali
  3. dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni.

Potrdila o testiranju in potrdila zdravnika iz 2. točke se upoštevajo, če so bila izdana v državah članicah Evropske unije oziroma schengenskega območja.

Napotitev v karanteno na meji

Osebe, ki bodo ob prehodu meje napotene v karanteno, lahko vstopajo v Slovenijo na kateremkoli mejnem prehodu ali kontrolni točki. Posameznika, ki v Republiki Sloveniji nima prebivališča, se v karanteno napoti na dejanski naslov, kjer bo nastanjen. Stroške, ki nastanejo v zvezi s prestajanjem karantene, posameznik krije sam.

Če tuji državljan, ki v Republiki Sloveniji nima prebivališča, ne more izkazati naslova bivanja, kjer bo prestajal karanteno, se mu vstop v Republiko Slovenijo ne dovoli, če ni zagotovljenih ustreznih nastanitvenih kapacitet za izvajanje karantene.

Osebi, ki namerava opravljati delo v Sloveniji, se v karanteno napoti na naslov, navedenem v potrdilu delodajalca, ki ga ob vstopu v Slovenijo predloži pri prestopu državne meje.

Več na povezavi TUKAJ.

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki