Nova vinska kraljica Slovenije je Sanja Ferjančič

Nova vinska kraljica Slovenije je Sanja Ferjančič

Vinogradništvo in vinarstvo, Trženje in promocija  | 
Nova vinska kraljica Slovenije je Sanja Ferjančič
Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič in predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec sta v družbi pokroviteljev in visokih gostov okronala 27. Vinsko kraljico Slovenije

V letu 2024 bo kot 27. Vinska kraljica Slovenije predstavljala vse tri slovenske vinorodne dežele, slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino na številnih dogodkih doma in v tujini Sanja Ferjančič. Kot bodočo Vinsko kraljico Slovenije (VKS) jo je v novembru 2023 izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke. Novo kraljico, ki prihaja na slovenski vinski prestol iz Vinorodne dežele Primorske, vinorodnega okoliša Vipavska dolina, sta v četrtek, 18. januarja 2024, okronala Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, ki je letošnja generalna pokroviteljica VKS, ter Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, ki je nosilec izbire VKS. 

Slavnostni govornik pri kronanju je bil Roman Žveglič, predsednik KGZS, ki je letos tudi generalna pokroviteljica projekta. Opozoril je na vlogo zbornice za povezovanje deležnikov v kmetijstvu in vinogradništvu, še posebej v luči aktualnih mednarodnih in podnebnih razmer: »V zadnjem desetletju samo trikrat ni bilo pozebe, skoraj vsako leto pa imamo točo. V takih razmerah je izjemno težko gospodariti, težko je od svojega dela stati in obstati. Kaj se šele razvijati.«  Dejal je, da se Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije zaveda pomena promocije vina in vinogradništva, zato tudi podpira aktivnosti, ki k temu pripomorejo. Zahvalil se je 26. vinski kraljici, pa tudi vsem predhodnim za predano delo. Novi kraljici pa je zaželel, da bo z vsem glasom in stasom uspešno zastopala slovenske vinogradnike in vinarje.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sanja Ferjančič prihaja na slovenski vinski prestol iz Planine pri Ajdovščini, vinorodna dežela Primorska, vinorodni okoliš Vipavska dolina. Po izobrazbi je diplomirana fizioterapevtka (UN) UP Fakultete za vede o zdravju in nadaljuje študij na magistrskem programu fizioterapija. Opravila je tudi tečaj za sommelierja 1. stopnje. Na domačem posestvu pomaga družini v vinogradu in vodi vinske degustacije za najavljene skupine gostov.
Nazaj

Prihajajoči dogodki

Trženje in promocija

Podeželje v mestu Ljubljana 11. maj

11. 05. 2024 ob 08:00

Pogačarjev trg, Ljubljana

V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije dogodke Podeželje v mestu že od leta 2005 pripravljamo z željo, da se gospodarji kmetij predstavijo prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane. Sporočilnost ponudbe s kmetij, njen odnos do okolja in tradicije ter njena kulturna in družinska identiteta je to, kar zanima in ceni sodoben potrošnik. Vabimo k sodelovanju!