Nevarnost pozebe!

Nevarnost pozebe!

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Sporočila za javnost, Sadjarstvo, Vinogradništvo in vinarstvo, Rastlinska pridelava  | 
Nevarnost pozebe!

Javna služba v sadjarstvu (JSS) in Javna služba kmetijskega svetovanja (JSKS) opozarjata  pred nevarnostjo pozebe cvetov oz. rodnega nastavka. Svetujeta dr. Matej Stopar, strokovni koordinator JSS in Vojko Bizjak, vodja službe za trajne nasade, kmetijsko zemljiško politiko in namakanje pri KGZS.

Ključne besede: Pozeba, sadjarstvo

Po napovedih ARSO je za začetek drugega tedna napovedana možnost nizkih jutranjih temperatur. V preteklih dneh so kmetijski svetovalci, specialisti za sadjarstvo pri KGZS zbrali ter posredovali JSS nekaj informacij s terena.

Večinoma poročajo za jablano v kontinentalnem delu Slovenije, da je bila v fenološki fazi BBCH 53 ali BBCH 54-(fazi mišjega ušesca C3). Na izpostavljeni lokacijah in pri sortah, ki so hitrejše v razvoju (Carjevič, Summarred), pa vstopajo v fenološko fazo zelenega popka D (BBCH 55). Hruške so bile včeraj v povprečju v fenološki fazi BBCH 54, 55 in 56.

Kdor ima možnost za aktivno zaščito z oroševanjem ali mikrooroševanjem, naj se pripravi. Preglejte Tehnološka navodila pred spomladansko pozebo, kjer so opisane možnosti za zaščito sadnega drevja z drugimi, večinoma ogrevalnimi ali dimnimi sistemi. Najdete jih na povezavi 1/TUKAJ in 2/TUKAJ.

Preglejte še poročilo poskusa v zvezi s proti-pozebnim škropljenjem, ki so ga opravili v Sadjarskem centru Maribor leta 2017, ki ga najdete tukaj.

Predstavitev traktorskega priključka za preprečitev pozebe si lahko ogledate TUKAJ ali spodaj.

 

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Perutnarstvo , Trženje in promocija

Vabilo na demonstracijski projekt - živinoreja, perutninarstvo

30. 11. 2022 ob 08:00

KGZ Ptuj

Vabimo vas na »Izvedba demonstracijskega projekta - Uporaba novejših tehnologij ohranjanja energije, zmanjševanje nastajanja plinov in izboljšanja dobrega počutja živali v perutninarski proizvodnji«, ki je organizirano v okviru Programa razvoja podeželja, podukrep Podpora za demonstracijske aktivnosti in ukrepe informiranja.

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri