Neurja ne poznajo milosti

Neurja ne poznajo milosti

Kmetijstvo in okolje, Hmeljarstvo, Rastlinska pridelava  | 
Na ogledu škode, ki jo je povzročilo neurje v okolici Ptuja. (Foto: MKGP)

Na ogledu škode, ki jo je povzročilo neurje v okolici Ptuja. (Foto: MKGP)

Predsednik KGZS Cvetko Zupančič si je skupaj z ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandro Pivec  in sodelavci včeraj ogledal posledice v kmetijstvu po neurju s točo, ki je prizadelo Ptuj in okolico.

Predstavniki KGZS so ministrico seznanili z zbranimi podatki o škodi v kmetijstvu in z aktivnostmi, ki jih izvajajo. Ob tem so pregledali tudi možne ukrepe, ki bi kmetom morebiti pomagali v tej nesreči in spregovorili o nujnih prilagoditvah za zmanjšanje ali preprečitev takšnih škod. Ministrici so nato na terenu razkazali škodo po neurju oziroma poškodovane poljščine in vinograde.

Največja škoda je po oceni KGZS – Zavoda Ptuj v vinogradih, sadnem drevju, posevkih pšenice pred žetvijo, posevkih koruze, posevkih nepožete oljne ogrščice, uničene so tudi oljne buče, vrtnine na prostem in druge kulture. Žita so polegla, zrna so izpadla iz klasa in ležijo na tleh. Jablane in ostalo sadje je poškodovano od udarcev toče in vetra. Takšni plodovi bodo ali odpadli ali pa bodo slabše kvalitete. Vse poljščine bodo zahtevale dodatno  gnojenje in varstvo rastlin, vendar le-to zaradi razmočenosti terena še nekaj časa ne bo mogoče. Prizadete so tudi vrtnine, zaradi razmočenosti terena je onemogočeno varstvo sadja v sadovnjakih, prav tako pa je prišlo do loma vej in odpadanja plodov.

Pozno popoldne so si ogledali tudi posledice škode na hmeljarskih površinah. Po oceni hmeljarjev je prizadet velik del površin, ponekod tudi do 100%.

Nazaj

Prihajajoči dogodki