NE POZABITE na dodatek za starejše kmetice in kmete

NE POZABITE na dodatek za starejše kmetice in kmete

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Zbornica svetuje, Zaposlitev in sociala, Gospodarjenje  | 
Foto Pexels

Foto Pexels

Z 31. januarjem 2021 se izteka rok za oddajo vloge za solidarnostni dodatek za starejše kmetice in kmete. Višina enkratnega solidarnostnega dodatka na upravičenca znaša 150 evrov. Potrebno je oddati vlogo.

Ključne besede: Koronavirus, epidemija, vladni ukrepi, solidarnostni dodatek

Z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sporočajo, da je do 28. januarja prispelo 1914 vlog za dodelitev enkratnega solidarnostnega dodatka za izboljšanje socialnega položaja oseb. Pozivajo vse upravičence, da je za pridobitev dodatka potrebno izpolniti ter odposlati vlogo.

Kaj so pogoji za pridobitev dodatka za starejše kmetice in kmete smo na tej strani že pisali ter si lahko preberete TUKAJ.

Navajamo še enkrat. Kdo in zakaj je do dodatka upravičen?

V skladu s 96. členom Zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije oziroma tako imenovanim sedmim protikorona paketu (PKP7) so do enkratnega solidarnostnega dodatka za izboljšanje socialnega položaja oseb upravičene osebe, v kolikor so na dan 31. 12. 2020 izpolnjevale naslednje pogoje:

  • dopolnili 65 let starosti,
  • so nosilci oziroma člani kmetije, skladno z zakonom, ki ureja kmetijstvo,
  • imajo stalno prebivališče v Republiki Sloveniji,
  • niso prejeli solidarnostnega dodatka za upokojence v skladu z 92. členom zakona in
  • katerih obdavčljivi dohodki po zakonu, ki ureja dohodnino za leto 2019, preračunano na mesec, niso presegli zneska 591,20 evrov.

Potrebno je izpolniti in oddati vlogo!

Vlogo za enkratni solidarnostni dodatek za izboljšanje socialnega položaja oseb morajo vlagatelji poslati priporočeno po pošti na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska 22, 1000 Ljubljana ali elektronsko na elektronski poštni predal gp.mkgp@gov.si s skeniranim podpisom.

VLOGO in navodila za izpolnjevanje vloge najdete na koncu objave TUKAJ.

Še informacija, ki morda komu pride prav - podoben ukrep za člane kmetij se je na podlagi 58. člena Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covid-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (Uradni list RS, številka 49/20 in 61/20) izvedel tudi že v letu 2020. Upravičenci, ki so lansko leto prejeli dodatek, lahko letos ponovno kandidirajo.

Nazaj

Prihajajoči dogodki